E vremea capsunilor si a cireselor. Pentru azi, vreau sa va fac cunostinta cu o prajitura excelenta. Este atat de gustoasa, incat am uitat de dieta :))) Sper sa va placa si voua!

Are un blat crocant la baza, apoi o crema speciala, apoi blatul propriu-zis si deasupra delicioasele cirese. Este o combinatie foarte buna intre dulcele ciocolatei si gustul acrisor al cireselor.

Reteta 


Primul blat (este un blat crocant si foarte usor de realizat)

Sunt necesare:
– 200 gr biscuiti (eu am folosit biscuiti cu cacao)
– 2 lg cacao (daca folositi biscuiti fara cacao)
– 125 gr unt moale ( lasat la temp. camerei)
– 100 gr miez nuca/ migdale
– 1 albus
– 1 lg zahar pudra

Se zdrobesc biscuitii si miezul de nuca, se adauga cele 2 lg cacao si untul frecat si se amesteca. Albusul se bate spuma cu zaharul pudra si se incorporeaza in compozitie.
Compozitia obtinuta se intinde cu grija in forma de copt pe care o vom folosi si la al doilea blat. (ca sa aiba aceeasi dimensiune) si se coace la foc potrivit cam 15 min.

Al doilea blat

Sunt necesare :
– 125 gr unt
– 200 gr zahar pudra
– 300 gr ciocolata neagra (sau cu lapte daca preferati)
– 100 ml smantana grasa
– 150 gr faina
– 1 lingurita praf copt (optional)
– 5 oua
Topim untul cu zaharul la foc mic si dupa ce s-au topit, lasam sa se raceasca. Separat, topim ciocolata la bain-marie.
In vasul cu ciocolata, adaugam untul topit, apoi ouale pe rand,. smantana si la sfarsit faina cu praful de copt.
Compozitia obtinuta se toarna in forma de copt si coacem, lafoc potrivit, cam 40 min. Lasam la racit.

Crema 

Sunt necesare :
– 500 ml frisca (din smantana lichida, dar nu vegetala)
– 250 gr mascarpone
– esenta vanilie/ lamaie

Se amesteca frisca obtinuta din smantana, cu branza mascarpone, se adauga o lingurita de esenta si se omogenizeaza.

Pentru decor:
– 600 gr cirese fara samburi
– 2 lg zahar vanilat

Ciresele se amesteca cu zaharul vanilat si se lasa pana formeaza putin suc propriu.

Asamblare:

La baza vom avea stratul crocant, peste care vom turna crema. Eu, in crema, am adaugat si cateva cirese si niste fulgi de ciocolata.
Urmeaza cel de-al doilea blat cu ciocolata, si decoram cu cirese si cu sucul lor.

Datorita faptului ca blatul de ciocolata a iesit inalt, m-am jucat putin si l-am taiat in doua, plecand de la baza cu un strat de blat de ciocolata. Se intelege mai bine din poze cum a iesit prajitura in ambele variante.

 Desi pare o reteta costisitoare sau complexa, merita incercata! Va urez pofta buna 🙂

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive