Postat: 06 august 2012 - Dulciuri, Torturi - comentarii

Mama mea a lipsit o lunga perioada de langa mine, de langa familie.
Ieri, insa a revenit langa noi si multa bucurie ne-a adus. Am sarbatorit revenirea ei cu un gratar si un delicios tort rosu si negru.
Cat a fost de bun? a fost foarte, foarte bun si m-am bucurat cand cei prezenti au cerut o extra felie :))
Acest tort a fost cu dedicatie pentru mama mea!

Te iubim mult, mama si ne bucuram extrem sa te avem langa noi!











Reteta:

avem nevoie de:
6 oua
10 lg faina
10 lg zahar brut
1 pliculet praf copt
500 gr cioco
50 gr unt
60 gr cacao neagra
200 ml cafea tare
200 ml iaurt/ lapte
400 gr unt
200 gr ciocolata alba
200 gr zahar pudra
5 lg miere
seminte vanilie
colorant rosu/ suc de sfecla
600 gr mure
un cubulet unt pt glazura
3-4 lg lapte
fulgi ciocolata

Trebuie facute doua blaturi rosu-negru.

Blatul negru:
200 gr –  ciocolata se topeste cu cele 50 gr unt. 3 oua se bat cu 5 lg zahar si se adauga amestecand, peste ciocolata topita. Se adauga 5 lg faina, jumatate pliculet praf copt, cacaoa si se amesteca; se adauga cafeaua la sfarsit si se incorporeaza bine, bine. Se toarna compozitia intr-o forma de copt unsa si tapetata cu faina si se coace cam 30-40 min. Nu trebuie lasat prea mult, blatul trebuie sa fie ciocolatos.

Blatul rosu:
3 oua se bat cu 5 lg zahar, se adauga 5 lg faina, restul de praf copt si la sfarsit se adauga iaurtul si se incorporeaza bine. Adaugam 1/2 cana de suc de sfecla sau putin colorant alimentar rosu.
Se toarna compozitia in aceeasi sau in alta forma de copt cu acelasi diametru si se coace cam 30 -40 min.

Dupa ce s-au copt, se lasa blaturile la racit.
Se face un sirop din 500 ml apa si putin rom. Dupa ce s-a fiert, se lasa la racit si apoi se adauga 5 lg miere.

Murele se spala si se lasa la scurs.

Restul de ciocolata neagra (300 gr) se topeste cu un cubulet unt si cateva lg lapte.

Crema:

Untul moale la temperatura camerei, se pune intr-un bol, se adauga semintele de la o pastaie de vanilie si se freaca cu zaharul pudra pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga putin cate putin, ciocolata alba topita si se amesteca pana se incorporeaza toata ciocolata.

Se taie blaturile in doua straturi si se insiropeaza. Se asaza primul strat de blat negru insiropat, se pune un strat subtire de crema, se presara mure cu generozitate, putina glazura de ciocolata. Se asaza al doilea strat de blat rosu insiropat, alt strat de crema, iar mure, iar glazura si tot asa pana incheiem cu un strat de blat rosu.
Tortul se aranjeaza putin, se niveleaza cat de cat si se da la frigider.

Restul de glazura se toarna peste tort, imbracandu-l in intregime. Se asaza restul de mure, fulgii de ciocolata  si se da iar la frigider.
Eu am ornat cu un trandafir rosu din zahar si putin praf alimentar rosu.
Este un tort foarte satios, dar deloc gretos. Ma bucur ca a fost bine primit si savurat.

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive