Postat: 12 septembrie 2012 - Dulciuri, Torturi - comentarii

Niste „copii” frumosi si harnici si-au dorit, de ziua mamei lor, un tort frumos care sa o bucure si astfel sa transmita aprecierea si iubirea lor. Spun copii intre ghilimele, de fapt sunt copii mari cu o afacere frumoasa si care ajuta tinerii in cea mai importanta zi din viata lor. Dar spun copii pentru ca mereu vor fi asa pentru mamele lor 🙂
Partea care nu a tinut cu mine a fost timpul scurt avut la dispozitie pentru realizarea lui. Am lucrat destul de repede, si am reusit sa il termin intr-o singura zi. Recunosc ca as fi putut sa ma straduiesc mai mult, dar cu mai mult timp de partea mea.
Au fost incantati de tort si chiar a fost o surpriza placuta pentru mama lor.

Cu dedicatie pentru Roxana Apostol si mama draga!




reteta :

avem nevoie de :
pt blat

– 8 oua
– 16 lg faina
– 16 lg zahar brut
– seminte vanilie
– 200 ml suc de sfecla/ colorant

pt crema
– 500 gr mascarpone
– 500 gr ciocolata alba
– 100 gr merisoare confiate
– 100 ml smantana lichida
– 150 gr zahar pudra
– seminte vanilie

800 ml compot capsuni pentru insiropat

200 gr unt nesarat pt glazura
50 gr zahar pudrapt glazura
600 gr pasta de migdale alba
fondant alb si rosu pt ornamente
rulouri vanilie (cam 40 bucatele)

Albusurile se bat spuma. Cand s-au intarit, se adauga zaharul si se amesteca pana se obtine o bezea tare; se adauga galbenusurile, sucul de sfecla rosie si semintele de vanilie. Se amesteca bine pana se omogenizeaza; culoarea este destul de buna, insa daca se vrea o culoare mai intensa se poate suplimenta cu foarte putin colorant alimentar rosu. La sfarsit se adauga faina, amestecand usor cu lingura, pana la omogenizare.
Aceasta compozitie se toarna intr-o forma de copt si se coace la foc mediu cam 40-50 min, dupa care se scoate si se lasa la racit.

Se topeste ciocolata alba si se lasa putin la racit. In acest timp, se bate smantana pana devine frisca.
Dupa ce s-a mai racit ciocolata, se amesteca cu mascarpone, oprind putina ciocolata topita (cam un sfert din cantitate). Se adauga si zaharul si mai mixam un pic, apoi se incorporeaza frisca in crema.  La sfarsit, se adauga si merisoarele si se amesteca. Se da crema la frigider pentru o jumatate de ora.

Dupace s-a racit, blatul se taie in 4 straturi.
In aceeasi forma de copt, se asaza primul strat de blat, se insiropeaza, se toarna cu lingura la intamplare urme de ciocolata alba, se asaza un strat de crema, alt strat de blat insiropat, alt strat de ciocolata alba, alt strat de crema si tot asa pana incheiem cu ultimul blat insiropat. Avem grija sa pastram un pic de ciocolata alba pentru glazura de pe tort.

Untul moale se mixeaza cu zaharul si se adauga apoi si restul de ciocolata alba. Obtinem o glazura cremoasa cu care imbracam tortul, dupa care dam la frigider. Crema de unt se intareste si putem imbraca tortul in pasta.

Tortul se imbraca in pasta de migdale si se orneaza cu flori si elemente din fondant alb si rosu. Tortul a fost bordurat cu rulouri umplute cu crema de vanilie.

Recunosc ca este un tort mai costisitor, insa nu il servim in fiecare zi si ne putem delecta cu gustul lui 🙂

Etichete:
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive