De curand, am aniversat un eveniment drag in familia noastra, ziua lui tati.
Am incercat sa il indulcim printre altele, cu un tort ciocolatos. Am trecut peste raul de sarcina si mai ales peste reticenta mea fata de cafea, ciocolata si am reusit sa fac un tort care sa aduca ceva nou si care sa ii placa.
Punctul de inspiratie a fost tortul delicios al Paulei, insa traiectoria a fost deviata si a rezultat ceea ce urmeaza sa vedeti.
La multi ani, tati!  Sa ne fii alaturi multi ani, sanatosi si impliniti! Te iubim mult!

 


Ingrediente

  •  blat
  • 1 + 1/2 cani faina alba
  • 1 +1/3 cani zahar (eu am folosit brut)
  • 1/2 cana cacao
  • 5 gr praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita rasa sare
  • 2 oua
  • 1 cana cafea (eu am folosit un espresso)
  • 1 cana iaurt
  • 1/3 cana ulei 1
  • seminte de vanilie
  •  crema de branza
  • 500 gr crema de branza
  • 3 oua
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar brut
  • seminte vanilie
  •   sirop
  • 200 gr mure
  • 300 ml vin rosu dulce
  • 4 linguri zahar brut
  • 50 ml lichior visine
  •  glazura
  • o tableta 200 gr cioco (continut ridicat de cacao)
  • 3 linguri smantana
  • o canita mica lapte dulce
  • praline ciocolata
  • dulceata trandafiri pt ornat

 

 

Mod de preparare

Pregatim mai intai blatul.
Amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, praf copt, bicarbonat si sare. Separat mixam ouale cu iaurt si ulei si le turnam peste ingredientele uscate, amestecand cu un tel. Adaugam si semintele de vanilie.
Cafeaua fierbine o turnam peste compozitie, amestecand bine pana obtinem un aluat lichid.  Reteta Paulei recomanda coacerea a doua blaturi, insa eu am facut doar unul.
Turnam compozitia intr-o forma de copt unsa si tapetata cu faina si dam la cuptor, sa se coaca blatul, cam 45 min.

Intre timp, pregatim blatul de branza. Ideal ar fi sa avem inca o forma de copt cu acelasi diametru. Daca nu, asteptam sa se coaca blatul si apoi curatam si folosim aceeasi forma de copt.
Intr-un castron, mixam untul cu zahar, adaugam crema de branza, oaule si semintele de vanilie.Turnam compozitia intr-o forma de copt si coacem cam 30 -40 min.


Pentru sirop
Punem la fiert murele, vinul, lichiorul de visine si zaharul si lasam la fiert, la foc mic,  cam 20 min.
Dupa ce s-au copt si s-au racit blaturile, putem incepe montarea tortului.
Blatul de tort il taiem in doua straturi. Pe primul strat, punem cu lingura din sosul de vin si mure cat sa se insiropeze blatul. Urmeaza stratul de branza, restul de mure si cel de-al doilea strat de blat de tort insiropat cu restul de sos de vin. Blatul nu trebuie sa fie foarte insiropat.

Dam la rece si pregatim glazura de ciocolata.
Topim ciocolata cu smantana si adaugam laptele. Amestecam si lasam pe foc atat timp cat obtinem o compozitie cremoasa si destul de lichida.
Turnam glazura peste tort si nivelam tot tortul cu ajutorul unei spatule. Adaugam pralinele deasupra si dam la rece cam o jumatate de ora. Apoi turnam cateva „fire” de dulceata de trandafiri.

 

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive