Postat: 18 noiembrie 2013 - Dulciuri, Torturi - comentarii

As vrea sa va spun de la bun inceput ca a iesit extraordinat de bun, insa mult prea dulce pentru gustul nostru. Eu v-as recomanda sa diminuati putin cantitatea de zahar la blat, insa daca preferati mai dulce, lasati intocmai.
Blatul are o textura moale, diafana, nu trebuie insiropat. Crema alba a creat contrast frumos si din punctul de vedere al gustului, si ca si aspect. Afinele sunt o incantare pentru papile, cel putin pentru ale mele.

 

 

Ingrediente

  • pt blat
  • 50 gr cacao
  • 200 gr indulcitor (puteti folosi zahar)
  • 1 canita apa fierbinte (aproximativ 100 ml)
  • 150 gr unt
  • 4 oua
  • 1 cana mica lapte dulce (aproximativ 100 ml)
  • 250 gr faina
  • 1 praf copt
  •  pt crema:
  • 1 cutie mascarpone (250 gr)
  • 300 gr smantana proaspata
  • 100 gr indulcitor (puteti folosi zahar)
  •  1 cana mica afine
  • 1 lg extract vanilie
  •  pt ornat:
  • 1 tableta ciocolata cu lapte (aproximativ 90/ 100 gr)
  • fulgi ciocolata

Mod de preparare

Pregatim intai blaturile. Eu am copt doua blaturi cu acelasi diametru (26 cm.). Daca vreti sa obtineti mai multe straturi de blat, puteti folosi forme cu diametru mai mic (de 20 cm de ex.) si atunci veti obtine niste blaturi mai inalte.

Pornim cuptorul. Foarte important! ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, si aici ma refer in special la unt si la oua.

Intr-un castron, punem cacaoa cu zaharul si turnam apa fierbinte. Oparim bine, amestecand continuu cu un tel. Adaugam untul taiat cubulete si amestecam in continuare, pana se topeste si se omogenizeaza compozitia. Adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou. Adaugam apoi faina cu praful de copt si la sfarsit adaugam laptele. Atentie sa obtineti o compozitie nu foarte lichida, dar nici prea inchegata, sa poate fi turnata cu usurinta in forma de copt.
Pregatim doua forme de copt prevazute cu hartie de copt, sau puteti folosi o sigura forma de copt si astfel veti coace un singur blat pe care il veti taia in doua sau trei straturi.
Turnam compozitia in mod egal in cele doua forme si dam la cuptorul preincins; lasam la copt cam 30 minute, la foc mediu.
Dupa ce s-au copt, le scoatem si le lasam la racit pe un gratar.

Crema o obtinem astfel. Intr-un castron metalic, batem smantana bine cu mixerul, cam 10 minute, adaugam indulcitorul/ zaharul. In alt castron, mixam spuma branza mascarpone cu extractul de vanilie, apoi adaugam treptat din frisca, pana ce o incorporam pe toata.

Afinele se spala sau daca aveti congelate, le lasati un pic la dezghetat. Dupa ce s-au racit blaturile, montam tortul astfel.
In aceeasi forma de copt, asezam primul blat, jumatate din crema alba, afinele rasfirate pe intreaga suprafata a tortului, al doilea blat si restul de crema. Dam la frigider.

Topim ciocolata pe baie de aburi, o turnam intr-un poche si apoi glazuram dupa bunul plac peste tort.

Lasam tortul la frigider cateva ore, ca sa se aseze.
Portionam si servim o felie alaturi de cafea sau un ceai.

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive