Suntem in plina toamna si avem la dispozitie atatea minunatii pline de savoare si de vitamine.
Gutuile, cu parfumul lor seducator, merele de tot soiul, strugurii cei dulci si aromati.
Chiar imi era pofta de o placinta buna cu gust de toamna. Sigur ca..nu am stat prea mult pe ganduri si am pregatit rapid ceva gustos, parfumat si aromat.
Va spun sincer… o nebunie pentru papile!
Haideti sa descoperiti ce arome am combinat!

Ingrediente

  • blatul sfaramicios:
  •  300 gr faina alba
  • 150 gr unt nesarat
  • 100 gr zahar brut
  • 2 oua
  • coaja rasa  lamaie
  • pt umplutura:
  • 2 gutui coapte
  • 1 mar
  • 50 gr stafide
  • 50 gr migdale macinate
  • 1 lgta scortisoara rasa
  • 1 lg pudra de roscove
  • 4 lg zahar brut
  • 3 lg amaretto
  • 1 cub unt

Mod de preparare

Intr-un castron, taiem untul cubulete, adaugam jumatate din faina, zaharul si incepem sa framantam usor pana se incorporeaza tot untul. Radem coaja de la o lamaie si adaugam cele doua oua. Amestecam in continuare, la sfarsit adaugam restul de faina. Aluatul obtinut il  impartim in doua bile si dam la frigider.

Spalam gutuile si marul. Le tocam cubulete, si le amestecam cu stafidele.
Intr-o craticioara, punem zaharul la topit, pe foc. Cand s-a topit, adaugam un cub de unt si amestecam. Apoi, adaugam fructele cubulete si le lasam la calit in caramel. Am lasat pe foc cam 15 minute. Dam deoparte, adaugam lichiorul si amestecam.

Scoatem aluatul de la frigider si din prima bila, intindem o foaie pe care o asezam cu grija intr-o forma de copt unsa cu unt.

Turnam compozitia de gutui. Presaram jumatate din migdalele macinate, presaram pudra de roscove si scortisoara. Cea de-a doua bila de aluat o dam pe razatoare (peste umplutura de gutui) sau o faramitam cu mana, important este sa obtinem un strat faramicios. Deasupra presaram restul de migdale macinate.

Dam la cuptorul preincins, cam 35 minute, la foc mediu. Daca folositi o forma termorezistenta din sticla tranparenta, aveti avantajul ca vedeti mai usor cand s-a copt.
Dupa ce s-a copt, scoatem cu grija din cuptor si lasam la racit.

Portionam si servim chiar si calda. Este o nebunie!

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!