Fiind prima postare dulce pe 2014, profit de aceasta ocazie, si va urez sa aveti un an bun, cu sanatate, cu cele visate realizate si pe cei dragi alaturi!
La multi ani!
Fara prea multe cuvinte, va indulcesc astazi, cu o negresa imbracata in caramel cu nuca si o bezea mai soft.
Grozava!
 

Ingrediente

  • negresa:
  • 170 gr unt moale
  • 5 galbenusuri
  • 130 gr zahar brut
  • 100 gr ciocolata topita
  • 1 cana lapte dulce
  • 250 – 280 gr faina
  • 1 praf copt
  • 3 lg cacao neagra
  • seminte vanilie
  • 1 cana nuca tocata grosier
  • pt. caramel:
  • 6 linguri zahar brut
  • 50 gr smantana
  • 70 gr unt
  • pt bezea
  • 5 albusuri
  • 5 lg zahar alb
  • 1 praf sare

Mod de preparare

Untul moale, semintele de vanilie si zaharul le mixam spuma foarte bine. Adaugam ciocolata topita, cacaoa. Adaugam cate un galbenus, amestecand in continuare. Laptele il turnam putin cate putin, mixand bine dupa fiecare portie, pana il includem pe tot in compozitie.  Urmeaza nuca tocata mare. Faina si praful de copt le adaugam la sfarsit, incorporand bine.
Pornim cuptorul.
Pregatim o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si turnam compozitia. Eu am folosit o tava mica 35 x 20 cm …aproximativ. Dam la copt, la foc mediu, cam 40-50 minute.

Intre timp, pregatim caramelul. Punem la caramelizat zaharul, intr-un vas, pe foc. Lasam sa se topeasca, amestecand cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a topit, adaugam smantana si lasam sa sfaraie si apoi amestecam ca sa se fluidizeze si sa se omogenizeze. La sfarsit, luam de pe foc si adaugam untul, amestecand energic cu un tel. Atentie sa nu va opariti. Adaugam si nuca si lasam la racit.
*caramelul trebuie sa iasa un pic mai fluid ca sa se poata turna usor peste negresa si sa o si patrunda in acelasi timp.
*atentie cand alegeti nuca, sa nu se strecoare vreo coaja.


Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Cand se intareste spuma de albusuri, adaugam cate o lingura zahar si mixam bine, bine, cam 20 minute in total.
Aici fac mentiunea ca era necesar mai mult zahar pt a iesi o bezea tare, insa eu am preferat o bezea mai moale, dat fiind faptul ca era destul de dulce caramelul si negresa.


Dupa ce s-a copt, scoatem negresa din cuptor, lasam un pic la racit, apoi turnam caramelul cu nuca, la sfarsit asezam bezeaua sau spuma de albusuri si mai dam la copt cam 5 minute la foc iute, cat sa se rumeneasca un pic bezeaua.

 

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, o scoatem din tava si presaram fulgi de ciocolata deasupra. O portionam si servim pe indelete o portie delicioasa!

Etichete: , , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive