Postat: 04 februarie 2014 - Dulciuri, Torturi - comentarii

Exista foarte multe povesti legate de acest tiramisu. Cine l-a inventat, cine l-a promovat…cine l-a perfectionat….
Cert este un lucru: este un desert italian, unul delicios, iar ceea ce il distinge de celelalte deserturi este aroma si gustul de cafea si crema mascarpone.
Exista foarte multe variante ale acestui desert, mai ales datorita zonelor unde se pregateste.
Eu am pregatit cateva variante de tiramisu, clasic, cu fructe de padure, cu piure de castane. Acum insa a venit la rand…un tort. Un tort tiramisu, insa cu cateva ingrediente surpriza.
Sper sa va placa si aceasta varianta.

 

Ingrediente

  • pt blat:
  • 7 oua
  • 7 lg zahar brut
  • 150 gr turta dulce
  • 100 gr miez nuca
  • 2 lg zahar pudra
  •  pt crema:
  •  600 gr mascarpone (ar fi fost ideal sa am 750 gr)
  • 200 gr ciocolata alba
  • cateva linguri lichior amaretto
  •  pt sirop:
  • 150 gr zahar brut
  • 200 ml cafea tare
  • 100 ml apa
  • pt ornat:
  • cacao neagra
  • cateva linguri crema

Mod de preparare

Turta dulce si miezul de nuca se baga la robot si se macina, nu foarte fin, dar nici grosier. Dam deoparte.


Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cand s-au transformat intr-o spuma tare, adaugam zaharul brut si mixam in continuare pana se incoporeaza. Adaugam, unul cate unul, galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.


Adaugam 12 linguri din mixul de nuca, in 3 transe, amestecand usor cu o paleta de mixer dupa fiecare transa. Procedand astfel, bezeaua nu se va lasa.

Pregatim una sau doua forme de copt (cu diametru egal),  prevazute cu hartie sau unse cu unt si pudrate cu faina. Turnam compozitia in mod egal si le punem la copt in cuptor…evident! :)) lasam la foc mediu, cam 20-25 minute, pana capata o culoare rumena, frumoasa. Le scoatem apoi din cuptor, si le lasam la racit pe un gratar.

Intre timp, punem zaharul la caramelizat si amestecam usor cu o lingura de lemn, pana se topeste uniform. Adaugam cafeaua peste caramel si apa si lasam sa fiarba un pic, pana obtinem un sirop. Dam deoparte sa se raceasca. Este un sirop…delicioos!

Topim ciocolata alba pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca si o adaugam peste mascarpone. Amestecam cu un mixer pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam cateva linguri de lichior si mai amestecam un pic cat sa se incorporeze lichiorul. Dam deoparte.

Dupa ce s-au racit toate, intr-o forma de copt cu inel detasabil, asezam primul blat, insiropam bine, asezam un strat generos de crema, apoi asezam cel de-al doilea blat si presam ca sa se niveleze crema de dedesupt. Insiropam cu restul de sirop, asezam restul de crema (oprim cateva linguri pt moturile de deasupra, dar nu e musai, doar daca doriti sa il ornati) si nivelam cu o spatula. Dam la rece 2-3 ore.

Dupa ce a stat la rece, detasam inelul, pudram cu cacao suprafata tortului, marginile le imbracam in pesmet ramas din mixul cu nuca. Crema ramasa o amestecam cu o lingura de cacao. Formam cateva moturi de crema. Eu nu am vrut ceva special de ornat, am vrut sa il pastrez mai simplut.
Dam din nou la rece sau servim o portie chiar atunci.
Va asigur ca este un tort excelent, cu un gust special!

  • Tipsuri:
  1.  eu am folosit forme de copt cu diametrul de 24 cm.
  2. ar fi bine ca turta dulce sa fie un pic uscata, se macina mai usor.
  3. puteti insiropa cat mai mult blatul, mie mi-a fost teama sa nu se desfaca blatul.
  4. folositi amaretto pt crema, sigur ii va conferi un gust deosebit.

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive