Postat: 01 martie 2014 - Dulciuri, Prajituri - comentarii

Dragile mele, va urez sa aveti o primavara calda, frumoasa, cu sanatate si cu un strop de fericire.
Primavara este anotimpul renasterii, totul revine la viata, inclusiv entuziasmul si speranta de viata!
Sa fiti fericite, sa fiti iubite si indiferent de cumpenele vietii, sa aveti putere sa le depasiti cu bine si sa mergeti inainte!
Va imbratisez cu mult drag si va ofer un martisor dulce!
La multi ani, tuturor care imi vizitati casuta dulce!

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 gr cacao
  • 200 ml apa clocotita
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahar brut
  • 1 cana lapte ( 200 – 250 ml)
  • 6 oua
  • 1 plic praf copt
  • 400 gr faina alba
  • Sirop
  • 400ml apa
  • 3 lg miere
  • 3 lg amaretto
  • Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 400 gr smantana
  • 100 gr zahar pudra
  • 100 gr fulgi ciocolata
  • Glazura:
  •  400 gr ciocolata minim 50% masa cacao
  • 2 cani lapte dulce
  • Crema alba:
  • 100 gr mascarpone
  • 200 gr smantana lichida
  • 50 gr zahar pudra vanilat
  • alune in ciocolata

Mod de preparare

Intr-un castron, punem cacaoa, zaharul si adaugam apa clocotita. Amestecam rapid cu un tel, apoi adaugam untul taiat cubulete. Amestecam in continuare pana se topeste untul si se omogenizeaza compozitia. Adaugam laptele si apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cernem faina cu praful de copt si incorporam in compozitie.
Pregatim o tava dreptunghiulara, prevazuta cu hartie de copt. Ca sa intindeti mai usor hartia de copt in tava, umeziti-o un pic pe spate si apoi intindeti-o in tava. Va fi mai maleabila si se va aseza mai frumos. Turnam compozitia si batem usor tava de blatul mesei, astfel vor iesi bulele de aer formate.
Dam tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute.  Va rezulta un blat crescut frumos si drept. Lasam la racit.

Intre timp, punem apa la fiert intr-un ibric, sa putem face siropul. Lasam sa fiarba, apoi dam la racit. Cand apa a devenit calduta numai, punem cateva linguri de miere, amestecand ca sa se topeasca si adaugam lichiorul. Lasam deoparte.

Intr-un castron, punem smantana si zaharul si mixam bine. Cand se intareste un pic, adaugam branza mascarpone si o incorporam. Dam crema la frigider.

Taiem blatul in doua straturi, atentie sa fie oarecum egale.  In aceesi tava de copt, lasam hartia de copt si asezam un prim strat de blat pe care il insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop. Blatul este unul dens, ciocolatos, si va absorbi mult sirop, insa fara a fi extrem de umed. Adaugam crema si apoi presaram fulgi de ciocolata. Asezam cel de-al doilea strat de blat si insiropam. Asezam o hartie de copt deasupra prajiturii si o dam la rece sa se aseze.


Intre timp, pregatim glazura. Ciocolata o punem la topit, pe baie de aburi, adaugam laptele, amestecam si o lasam pe baie de aburi. Va reiesi o compozitie fluida, numai buna pentru glazurat prajitura.
Dupa ce s-a racit prajitura, o taiem in patrate potrivite sau o putem decupa cu o forma rotunda. Glazuram fiecare portie cu ciocolata calda si apoi dam din nou la rece.

Intr-un castron, turnam smantana lichida si o mixam bine. Cand incepe sa capete consistenta, adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare. Adaugam branza mascarpone si mixam pana la omogenizare. Crema astfel obtinuta o turnam intr-un poche si ornam fiecare portie de prajitura. Atentie! Glazura de pe prajituri trebuie sa fie racita cand ornam, altfel riscam sa se inmoaie crema. Asezam cate o aluna in ciocolata si pudram un pic de cacao. Dam la rece pana la servire!

Etichete: , , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive