Tortul acesta imens a fost pregătit pentru tatăl socru, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 65 ani. Un tort extrem de savuros, ciocolatos, servit în porții prea mici. :))) A avut 9 kg și a servit aproape celor 100 de invitați de la fest!

Fac mențiunea că blatul acestui tort este pregătit după rețeta lui Padre căruia îi tot mulțumesc de atunci :))))

Sper să vă fie și vouă de folos!

tort cioco3

tort cioco2

Ingrediente

  • blat
  • 3 căni făină
  • 1 cană zahăr brut
  • 50 gr cacao
  • 1 praf sare
  • 1 praf copt
  • 2 căni lapte
  • 1/2 cană ulei
  • 1 vrf lgta bicarbonat
    această cantitate este pentru un blat. Eu am copt 3 blaturi.
  •  cremă interior:
  • 1 kg brânză mascarpone
  • 800 gr ciocolată neagră
  • 50 gr zahăr pudră
  • 2-3 linguri lapte dulce
  • 50 ml rom
  • vișine și fructe de pădure
  • sirop
  • 1 l apă
  • 6 linguri zahăr brut
  • 50 ml rom
  • crema 2
  • 400 ml smântână lichidă
  • 400 gr ciocolată neagră
  •  frișcă
  • 400 ml smântână lichidă
  • 3-4 linguri zahăr vanilat
  •  decor
  • cacao pudră
  • bomboane cocos, bomboane cioc

Mod de preparare

Pornim cuptorul. Luăm o formă de copt și așezăm o hârtie de copt umezită cu apă. Astfel, se așază perfect în tavă fără a face cute. Blatul se coace drept.
Într-un castron, adăugăm făina, zahărul, cacaoa și un praf de copt și unul de sare. Amestecăm cu un tel. În alt castron, punem bicarbonatul, adăugăm laptele (astfel îl stingem) și uleiul. Amestecăm energic și turnăm amestecul peste compoziția uscată. Dacă doriți, puteți băga în funcțiune mixerul în această etapă. Batem tava de masă ca să iasă eventualele bule de aer.
Turnăm compoziția în forma de copt și dăm la cuptorul încins, pentru aproximativ 40-50 minute, la foc mediu. Scoateți și lăsați la răcit.
Am procedat astfel pentru toate cele trei blaturi.
Crema am făcut-o astfel.
Am topit pe baie de aburi ciocolata cu un pic de lapte. Într-un castron, mixăm crema de brânză cu zahărul pudră, apoi adăugăm câte puțin ciocolata topită până o incorporăm pe toată și obținem o cremă fină și deeeelicioasaa! Păstrăm crema pe baie de aburi, dar nu pe foc, atât cât rămâne ea caldă.
Pentru sirop, punem la fiert apa. Când începe să fiarbă, adăugăm zahărul brut și lăsăm să fiarbă un pic. Dăm deoparte și adăugăm romul. Lăsăm la răcit.
Tăiem blaturile în câte două straturi. Cel de-al treilea blat îl tăiem în jumătate, astfel că a obținem două blaturi mai mici, care la rândul lor le tăiem în câte două straturi.
În aceeași tavă în care am copt blatul, așezăm un prim strat de blat pe care îl insiropam în etape. Insiropam, așteptăm să absoarbă bine, iar insiropam. Apoi așezăm un strat de cremă, presărăm fructe și așezăm imediat alt strat de blat. La fel, insiropam, așteptăm să absoarbă bine, iar insiropam și tot așa.

Procedăm la fel și cu blatul mic. Acoperim blaturile cu un ultim strat de cremă care se va întări și va face că blaturile să devină solide și rezistente. Le acoperim cu hârtie de copt și le dăm la rece.

A doua zi, scoatem blaturile din tăvi. Folosim o tavă mare și încăpătoare. Așezam blatul mare și deasupra pe celmic. NU folosim bețe suport. Blaturile sunt destul de rezistente. La blatul celmic păstrăm însă hârtia de copt de dedesupt, tăiată pe margine, atfel încât să nu se vadă.

Eu am vrut să fac două cascade de trandafiri simetrice, însă am schimbat macazul. Ne îngrijim să poziționăm drept cele două blaturi și pregătim glazura.

Într-un vas, punem pe foc, smântâna lichidă cu ciocolata și amestecăm până se topește ciocolata. Lăsăm un pic la răcit și fără să mixam compoziția, glazurăm tortul pe de-a întregul.

Am pudrat cu cacao, am ornat cu bomboane de ciocolată și am pregătit frișca cu care am făcut câte doi trandafiri pe laturile blatului mic și am bordurat blatul de jos. Am dat la rece până la servire.

TIPS-URI

  1.  tineti crema pe baie de aburi până o folosiți. se întărește destul de repede și riscați să nu o mai puteți întinde.
    2. daca folosiți ornamente de ciocolată/ diverse pe frișcă, folosiți-le înainte de servire, altfel se vor topi în frișcă și o vor colora.
    3. folositi ciocolată de calitate.
    4. aveti răbdare la însiropat blaturile.
    5. daca este necesar, folosiți bețe pt susținere.

tort cioco tort cioco1

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive