In weekend am serbat-o pe mama mea! Un om minunat caruia ii datorez atat de multe!
La multi ani, mama mea! Sa ne traiesti multi ani alaturi si acolo unde noi ca oameni nu reusim, sa ne ajute bunul Dumnezeu!
Relatia mea cu mama, cu parintii mei, este una speciala, transcede firescul si obisnuitul. Ii iubesc dincolo de cuvinte si dincolo de relatia obisnuita copil – parinte!
Sigur ca nu puteam lasa evenimentul fara ceva dulce, ceva simplu si totusi frumos. Mama mea intotdeauna a apreciat simplitatea si a purtat-o drept bijuterie, insa mereu am fost si sunt inca mandra de tineretea si aerul ei proaspat!


eu am copt doua blaturi in doua forme de copt cu acelasi diametru: 24 cm. Puteti coace un sigur blat pe care il taiati in doua straturi.

Ingrediente

  • 6 oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 praf sare
  • 1 cutie piscoturi
  • pt crema 1:
  • 1 cutie mascarpone 250 gr
  • 1 pachet piure castane 250 gr
  • 3-4 linguri lapte dulce
  • daca doriti mai dulce, adaugati 2 linguri zahar pudra.
  • pt crema 2:
  • 1 cutie mascarpone 250 gr
  • 1 tableta ciocolata neagra 200 gr
  • 3-4 linguri lapte dulce
  • 2 linguri zahar pudra
  • 30 ml rom
  • pt ganache:
  • 400 gr ciocolata neagra
  • 400 ml smantana lichida
  • pt sirop:
  • 500 ml apa
  • 4 linguri zahar brut
  • 20 ml rom
  • pt ornat:
  • o cana miez nuca
  • 5-6 bucatele turta dulce uscata
  • bombonele colorate

Mod de preparare

Eu am copt doua blaturi in doua forme de copt cu acelasi diametru: 24 cm. Puteti coace un sigur blat pe care il taiati in doua straturi.

Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul brut, lingura cu lingura, dupa care mixam bine. Cand am obtinut o bezea tare, adaugam galbenusurile si le incoporam in albusuri. Adaugam faina si cacaoa si amestecam cu o paleta sau cu o lingura.

Turnam compozitia intr-o forma de copt, prevazuta cu hartie de copt si o dam la copt, in cuptorul preincins, cam 40 minute la foc mediu. Puteti coace direct doua blaturi, cum am facut eu.

Intre timp, punem la fiert apa pt sirop, cand incepe sa fiarba, adaugam zaharul si lasam un pic la fiert, pana capata un pic de consistenta. Dam deoparte, adaugam romul si lasam la racit.

Pentru crema de castane, luam un castron si punem branza mascarpone. Adaugam cateva linguri de lapte si mixam cat sa desfacem branza. Adaugam piureul de castane (care este indulcit) si mixam pana obtinem o crema omogena. Repet: daca doriti mai dulce, adaugati 2 linguri zahar pudra in mascarpone cand il mixati. Dam deoparte la rece.

Pentru crema de ciocolata, topim ciocolata, pe baie de aburi. Adaugam romul, amestecam si lasam pe cratita cu aburi. Separat, intr-un castron, punem mascarpone cu cateva linguri de lapte si doua linguri de zahar pudra si mixam. Adaugam apoi ciocolata topita, si amestecam. Dam deoparte, dar nu la rece.

Pentru ganache, topim ciocolata cu smantana lichida, cat sa se topeasca ciocolata. Amestecam mereu ca sa omogenizam compozitia. Dam deoparte sa se raceasca, apoi dam crema la rece pentru cel putin cateva ore.

Luam forma in care am copt blatul, asezam o hartie de copt si asezam primul blat. Insiropam bine si asezam crema de castane. Asezam un strat de piscoturi astfel incat sa fie oarecum compact stratul. Insiropam, piscoturile absorb repede siropul, apoi asezam si intindem crema de ciocolata. Asezam al doilea blat, insiropam cu restul de sirop. Dam totul la rece sa se aseze. Lasam cateva ore sau peste noapte.

Ganache-ul il mixam cat sa capete o consistenta pufoasa. Atentie, nu mixati prea mult, pentru ca se taie. Eu am scapat crema un pic.
Scoatem tortul din frigider indepartam inelul de la forma de copt. Imbracam tortul in crema si ornam cu poche-ul diverse ornamente pe tort.
Macinam nuca si turta dulce grosier si borduram tortul.


Dam la rece pana la servire!

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive