Dupa o perioada de dulcegarii, simteam nevoia de niste saraturi.
Aveam la indemana un ingredient care, desi hulit de multi, are avantajul ca da un gust si o fragezime cum nu o face niciun alt ingredient, un pic de untura proaspata.
Am pus la treaba masina de framantat, am facut niste spirale condimentate.
Cea mai faina treaba e ca am folosit ceea ce aveam disponibil in frigider, nu am urmat o reteta anume, si probabil ca avantajul este tocmai acesta, poti jongla cu ingredientele si sa folosesti ce ai prin frigider.

Cred insa ca untura face toata treaba, chiar daca ingrasa din plin aceste saraturi, insa la fel ingrasa si o prajitura cu ciocolata sau nuca sau chiar o salata de boeuf.
Asa ca, am savurat din plin aceste spirale, iar piticii au rontait si ei cateva.


Ingrediente

  • aproximativ 800 – 900 gr faina
  • 4 linguri pline cu untura de porc, curata
  • 100 gr unt
  • 3 linguri smantana
  • 1 ou
  • 150 gr telemea de capra
  • 1 lingurita zahar brut
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 praf nucsoara
  • 1 plic drojdie uscata (7 gr)
  • in plus
  • condimente: seminte chimen, boia, oregano, etc
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Eu am pus ingredientele in masina de framantat, si a facut treaba buna, ca de obicei.
Am obtinut un aluat dens, gras. Am infainat bine plansa de lucru, am mai framantat un pic aluatul cu faina, am impartit aluatul in 2-3 portii, apoi am intins cate o foaie de aluat.


Am uns cu ou batut, am presarat niste seminte de chimen, oregano, boia iute sau am lasat asa simplu, ca sa poata manca si piticii. Desi, piticii… le-au preferat pe cele condimentate :)))
Am taiat fasii subtiri (m-am folosit de rola de taiat pizza, este ideala), le-am rasucit, am mai presarat un strop de sare si le-am asezat intr-o tava prevazuta cu hartie de copt.


Am dat la copt, la foc mediu, cam 15 minute, poate chiar si 20,ca sa se rumeneasca si sa devina crocante.
David nu a putut rata momentul si a facut si el cateva saratele, folosind formele lui de decupat.

Ador momentele astea, cand prajiturim sau saratim impreuna, si ne facem de faina pe maini, pe nas, pe haine :)))
Au iesit….grozave! Crocante, fragede, sarate, condimentate… Numai ca nu te poti opri din mancat, sunt prea bune :)))

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive