Stiu ca nu e o denumire obisnuita pentru niste fursecuri, dar chiar vreau sa va conving ca sunt cele mai bune!
Ieri m-am jucat, am experimentat si am facut aceste fursecuri (black cookies) de care e greu sa te desparti :))) No need for coffee, sunt bestiale!
Atentie, nerecomandate copiilor datorita continutului de cafea, cacao neagra!
Este adevarat, costa ceva calorii, costa ceva banuti, dar hei, le fac o data pe …luna an:)))
Haideti si voi sa le gustati!

Ingrediente

  • 120 gr unt de calitate
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 60 gr zahar cu melasa
  • 100 gr zahar brut
  • 1 ou
  • 250 – 270 gr faina
  • sirop caramel (se obtine din zaharul brut)
  • 1 vrf cutit bicarbonat sodiu
  • 1/2 plic praf copt
  • 3-4 cuisoare
  • 30 gr cacao neagra
  • scortisoara macinata
  • 2 linguri pudra de cafea
  • pepite ciocolata
  • 50 gr ciocolata neagra

Mod de preparare

Mai intai de toate, pastram ingredientele la temperatura camerei pentru 2 ore.

Intr-un vas, punem zaharul brut si asezam pe foc, lasam pana se caramelizeaza, amestecam usor cu o lingura de lemn. Lasam pe foc pana devine lichid si omogen. Pregatim o foaie de copt si turnam caramelul in fasii subtiri. Lasam sa se intareasca.


In vasul in care am caramelizat zaharul, turnam 100 ml apa si lasam sa fiarba, astfel topim si salvam si caramelul ramas pe peretii vasului. Dam deoparte dupa ce a fiert.
Caramelul intarit il macinam. Eu am folosit mojarul meu din marmura si a iesit foarte fin. Puteti incerca si la masina de rasnit, insa mi-e teama ca de caldura sa nu se topeasca un pic si sa devina lipicios. Incercati mai bine cu mojarul. Dam deoparte.
In acelasi mojar, punem cuisoarele si le macinam, adaugam cafeaua, scortisoara, cacaoa si macinam impreuna. Dam deoparte.

Intr-un castron, punem untul moale, uleiul, zaharul cu melasa, bicarbonatul, praful de copt, amestecul de cafea si amestecam cu un tel- para.


Adaugam oul si amestecam energic pana se incorporeaza bine.


Adaugam jumatate din faina si amestecam. Obtinem un aluat lipicios si cremos. Adaugam 3-4 linguri de sirop de caramel si amestecam din nou. Adaugam restul de faina si omogenizam toata compozitia. Adaugam si pepitele de ciocolata si amestecam numai cat sa se distribuie in tot aluatul. Dam totul la rece pentru o ora.

Pornim cuptorul. Pregatim o tava mare cu hartie de copt. Scoatem compozitia de la frigider si cu o cupa de inghetata (asa am folosit eu), luam din compozitie si punem in tava gramajoare aproximativ egale. Nu tineti cont de aspect, ele vor iesi foarte frumos la copt.


Punem tava in cuptor, la copt, la 180 grade, timp de 15 minute. Le scoatem apoi pe un gratar si le lasa sa se raceasca. Le ornam cu ciocolata topita.

Timp de preparare total: 2 ore
Portii : 25-30

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive