Weekendul trecut, prietena mea, Carmen, si-a dorit sa faca o supriza fiicei plecate in tari …foarte indepartate si sa marcheze aniversarea acesteia cu un tort, chiar si in lipsa ei.
La multi ani, Cata, copil frumos! Sa ai parte de realizari acolo unde esti si sa iti faci in continuare mandri parintii!
Marturisesc ca nu a fost o perioada chiar ok pentru mine, iar cand se intampla asa, aproape ca nimic nu iese.
Primul blat nu a vrut sa iasa, a sfarsit in cosul de gunoi. Inca alte cateva … impedimente m-au lasat cu garda jos. Am luat-o, de fapt am reluat-o de la zero si am reusit sa conturez un tort micut, delicios si facut cu tot dragul si pentru mami si pentru Cata.
Inca o data, la multi ani, Cata!


timp de preparare: 90 min
portii 12-15 

  • Nota: Un pont de ajutor pe care l-am invatat de la Vladut, carismaticul bucatar de la Neata: ananasul proaspat, crud, in combinatie cu branza, va conferi un gust amarui cremei. La fel, cand se foloseste gelatina, fructul crud de ananas va impiedica coagularea acesteia, datorita unor enzime „buclucase”. Asadar, folositi fruct din conserva sau evitati combinatia cu branza sau gelatina in cazul in care folositi fructul proaspat. 
Ingrediente

  • pentru blat:
  • 7 oua de tara
  • 7 linguri zahar brut
  • 2 linguri cacao neagra
  • 6 linguri faina
  • 1 praf de sare
  • pentru crema:
  • 700 gr mascarpone
  • 300 gr ciocolata alba
  • 300 gr smantana grasa
  • 1 conserva ananas
  • 50 gr nuca de cocos
  • 1 pahar lapte
  • 50 gr zahar pudra
  • pentru sirop
  • 500 ml apa
  • fruct de ananas taiat cuburi
  • 4 linguri zahar brut
  • pentru ornat
  • 700 gr smantana grasa
  • 50 gr zahar pudra
  • 200 gr ciocolata neagra

Mod de preparare

Pastram ingredientele 2 ore la temperatura camerei.

Pregatim o forma cu hartie de copt. Pornim cuptorul.

Spalam ouale. Separam galbenusurile de albusuri. Intr-un castron, cu ajutorul unui mixer sau tel, batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cand spuma devine ferma, adaugam zaharul si mixam in continuare. Adaugam galbenusurile, cate unul, mixam in continuare. Amestecam faina cu cacaoa si o adaugam in compozitia de oua. Amestecam usor cu o spatula pana devine omogena compozitia.
Turnam compozitia in forma de copt si o introducem in cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 40 minute. Dupa 40 minute, deschidem cuptorul, introducem o scobitoare in mijlocul blatului. Daca iese curata, inseamna ca blatul este copt si il putem scoate din cuptor. Daca nu iese curata, mai lasam blatul la copt pentru inca 5-10 minute. Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca un pic, apoi scoatem blatul, desfacem hartia de copt si lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Ananasul se paseaza fin cu ajutorul unui blender. Se da deoparte piureul obtinut.
Intr-un castron, topim ciocolata alba si apoi o lasam un pic sa se raceasca.
Nuca de cocos o punem la hidratat intr-o cana cu lapte pentru 10-15 minute, apoi o strecuram.
Intr-un vas mai mare, batem smantana cu zahar pana obtinem o frisca ferma.
Branza mascarpone o punem intr-un castron, adaugam laptele scurs de la nuca de cocos si o desfacem pana devine mai fluida. Adaugam ciocolata alba si amestecam pana se incorporeaza bine. Adaugam cate o lingura din frisca pana o incorporam pe toata. Impartim crema in doua vase. Intr-o jumatate punem piureul de ananas, in cealalta jumatate adaugam nuca de cocos hidratata. Punem cremele la frigider.

Intr-un vas, pe foc, punem 500 ml apa plata, adaugam cateva cuburi (eventual mijlocul taiat cuburi) de ananas si lasam pana incepe sa fiarba, apoi adaugam zaharul si lasam sa fiarba 5-7 minute. Dupa ce a fiert, dam deoparte sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit blatul, il taiem in 3 straturi. In aceeasi forma in care am copt, punem o hartie de copt, apoi un strat de blat. Insiropam cu sirop de ananas, apoi asezam un strat generos de crema cu cocos. Asezam al doilea strat de blat, insiropam, asezam un strat subtire de crema de ananas si presaram cateva cubulete mici de ananas. Punem si restul de crema, obtinand practic un strat de crema la fel de gros ca si precedentul. Incheiem cu ultimul strat de blat, insiropam. Acoperim blatul cu  marginile hartiei de copt si dam la frigider pentru minim doua ore.

Smantana grasa o mixam pana cand incepe sa se intareasca, apoi adaugam putin cate putin zaharul pudra. Cand devine destul de ferma, oprim mixatul, altfel riscam sa devina unt.
Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul de la forma de copt, indepartam hartia si il transferam pe un platou sau carton. Il mbracam in frisca si apoi il dam din nou la frigider.

Topim ciocolata neagra si apoi lasam un pic sa se raceasca. Transferam intr-un poche de hartie si ornam tortul. Eu am optat si am facut o mica bordura de ciocolata, restul folosindu-l pentru a scrie la multi ani.
Dam tortul la rece pana in momentul servirii.

Sper din suflet sa fi placut celor care au servit din el.

Etichete: ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive