Pentru mine, cheesecake-ul este printre favorite. Imi place mult, il fac in diverse combinatii, plus ca se prepara relativ rapid in comparatie cu alte torturi sau prajituri.
Ne putem juca cu ingredientele pentru crusta sau umplutura, dar in mod cert, trebuie sa aiba o crusta subtire si o compozitie predominant de branza.
In weekend am aniversat un om de suflet, pe tatal meu, si am ales in locul unui tort traditional, un cheesecake cremos, ciocolatos si plin de cirese dulci.
Cum sa nu ne placa…!?

Ingrediente

  • pentru crusta:
  • 400 gr biscuiti cacao, cu crema
  • 50 gr unt
  • 50 ml lapte dulce
  •  pentru umplutura:
  • 400 gr mascarpone
  • 200 ml smantana lichida
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 2 oua de gaina
  • 100 gr zahar brut
  • 3 lg cacao neagra
  • o cana cirese fara samburi
  • lichior de cirese/ visine
  • pentru ornat:
  • 400 gr smantana grasa
  •  50 gr zahar pudra alb
  •  cirese fara samburi
  • ciocolata topita pentru ornat

Mod de preparare

In cuva robotului de macinat sau tocator electric sau rasnita (ce aveti) rasturnam biscuitii.
Untul si laptele le punem pe foc, cat sa se topeasca untul. Amestecam sa se omogenizeze.
Macinam biscuitii, adaugand in timpul macinarii untul topit. Cand compozitia devine compacta si densa, oprim robotul.
Pregatim o forma rotunda cu hartie de copt (sau poate si fara) si punem compozitia de biscuiti. Presam cu o lingura astfel incat sa obtinem un strat egal si compact, fara goluri. Punem la copt,in cuptor, la foc mediu, aproximativ 6-7 minute. Scoatem si lasam la racit.
Intre timp, pregatim umplutura.
Spalam si curatam ciresele de samburi si le punem intr-un vas. Adaugam aproximativ 50 ml lichior si le lasam acolo pana pregatim umplutura.
Topim ciocolata. Dam deoparte.
Intr-un castron, punem branza, adaugam zaharul si ouale. Mixam bine, apoi adaugam smantana lichida, apoi ciocolata si cacaoa. Mixam in continuare pana obtinem o compozitie cremoasa.
Scurgem lichiorul din vasul cu cirese. In tava cu biscuiti, asezam ciresele rasfirat, apoi turnam cu un polonic din compozitia de branza, usor, ca sa nu imprastiem ciresele sau ca sa nu se stranga toate intr-o singura parte. Batem usor forma de masa, apoi punem la copt, in cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 50 minute. Cand mijlocul tortului capata o crusta, putem opri focul. Lasam in cuptor inca 10 – 15 minute, apoi scoatem si lasam la racit. Dupa ce s-a racit de tot, depozitam la frigider timp de cateva ore.

Pentru ornat, topim ciocolata. Spalam si curatam ciresele si le lasam la scurs.
Intr-un vas metalic, batem smantana pana devine pufoasa, adaugam zaharul pudra si mai mixam un pic cat sa se incorporeze zaharul. Punem la rece.
Scoatem tortul din frigider, cu ajutorul unei spatule subtiri taiem de jur imprejurul tortului , apoi indepartam cu atentie inelul detasabil de la forma de copt. Ornam cu frisca, presaram cirese, apoi inchiem cu un topping de ciocolata. Dam la rece pana la servire.

Atentie: curatati bine ciresele, sa nu ramana din neatentie vreun sambure.
Puteti elimina varianta cu lichior, daca serviti si copii.
Eu am folosit o forma de copt de 24 cm.

 

Etichete: ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive