Postat: 20 iunie 2015 - Dulciuri, Prajituri - comentarii

Pe mine ciocolata de casa ma duce cu gandul la copilarie, la gustul inconfundabil al batonului de casa, si era rasfatul meu, mai ales cand mergeam in excursii si gaseam mici artizani de la care cumparam diverse suveniruri din lemn si ciocolata de casa sau siropuri.
Acum am si eu pitici si am vrut sa le fac cunostinta cu gustul bun, tare bun al ciocolatei de casa.
Usor de facut, cu ingrediente putine, reusim sa ne delectam cu o bucatica mica, dar satioasa! Si putem sa ambalam in staniol cateva bucatele si sa le transformam intr-un cadou dulce pentru cineva drag!

Ingrediente

  • 500 gr zahar brut
  • 200 ml apa plata
  • 1 praf de sare
  • 500 gr lapte praf
  • 200 gr unt moale
  • 60 gr cacao neagra
  • 20 ml rom
  • alune de padure
  • stafide

Mod de preparare

Intr-un vas, punem zaharul, un praf de sare si apa. Amestecam si punem la fiert. Cand incepe sa fiarba, lasam la foc mediu, aproximativ 6 -7 minute. Siropul trebuie sa faca mici bule, sa clipoceasca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Adaugam untul, amestecam sa se topeasca, apoi adaugam romul.
Intr-un castron, cernem laptele praf cu cacaoa impreuna.
(Nota: Am incercat si varianta cu untul spumat, in care se incorporeaza siropul racit. Procedand astfel, textura iese mai densa, exact cum era batonul de ciocolata din copilarie.)
Alunele le prajim cateva minute la cuptor, la foc iute. Le curatam de coji si le lasam sa se raceasca.
In vasul cu lapte praf, incepem sa turnam din siropul de zahar, amestecand continuu cu un tel para. Adaugam alunele si stafidele si amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena, (exceptand alunele si stafidele) inchegata, si care se dezlipeste usor de pe vas.
Pregatim forme (din silicon,preferabil) in care am presarat ornamente de ciocolata, apoi turnam ciocolata. Lasam la rece sa se inchege.
Cand vrem sa servim, portionam cu un cutit ascutit umezit cu un pic de apa rece.
Este o bunatate! Simplu si rapid de pregatit, necesita un pic de rabdare ca sa se inchege :))))
Puteti adauga cafea sau lichior in compozitie.

 

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!