Vara, caldura, fructe scaldate in soare, coapte, dulci! O nebunie!
Capsunicile sunt daruri minunate ale naturii, pline de culoare, gust si vitamine.
Am ales printre altele sa fac si un tort micut, dar plin de savoare, de parfum si de culoare.
E un tortulet simplu, dar racoritor si care abunda in capsuni si crema fina.


Ingrediente

  • blat (forma de 18 cm):
  • 4 oua de gaina
  • 1 praf sare
  • 4 linguri apa rece
  • 4 linguri zahar brut
  • 4 linguri faina
  • 50 gr unt
  • 50 gr ciocolata neagra
  • crema:
  • 300 gr mascarpone
  • 300 ml smantana grasa
  • 100 gr ciocolata alba
  • 50 gr zahar pudra
  •  1 lamaie
  • 500 gr capsuni proaspete
  • sirop
  • 500 ml apa
  • 200 gr capsuni foarte coapte, moi
  • 4 linguri zahar brut
  • sosul de capsuni
  • 200 gr capsuni coapte
  • 2 linguri zahar brut
  • glazura
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 30 ml sirop de capsuni
  • fructe

Mod de preparare

Mai intai pastram ingredientele la temperatura camerei, cam 1/2 ora, nu mai mult, intrucat acum este cald si nu vrem sa le alteram.
Intr-un vas, topim ciocolata si untul. Amestecam pana la omogenizare si dam deoparte.
Intr-un castron, separam albusurile, adaugam un praf de sare si 4 linguri de apa. Incepem sa le mixam usor la inceput, apoi la viteza mai mare. Cand devin o bezea inchegata, adaugam zaharul si mixam bine. Mixam separat galbenusurile cu ciocolata si le adaugam in compozitia de albusuri. Adaugam faina si amestecam usor cu o spatula. Eu folosesc o paleta de la mixer.
Pregatim o forma prevazuta cu hartie de copt si pornim cuptorul.
Turnam compozitia in forma de copt si o punem in cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30-35 minute. Inainte de a scoate blatul din cuptor, intepam in cateva locuri cu o scobitoare si daca aceasta iese curata, putem opri cuptorul si scoate blatul sa se raceasca.
Intre timp, punem la fiert un vas cu 500 ml apa. Curatam si spalam capsunile sub jet de apa rece, apoi le pisam cu o lingura. Le adaugam peste apa si lasam sa fiarba. Adaugam 4 linguri de zahar si lasam sa fiarba cam 5 minute. Oprim focul, si strecuram sucul intr-un vas de sticla si lasam sa se raceasca de tot.
In alt vas, topim ciocolata alba. Daca doriti, puteti adauga cateva linguri de lapte, iese mai gustoasa. Dam deoparte.
Scoatem branza intr-un castron si adaugam ciocolata.
Spalam bine lamaia,o stergem cu un servet. Radem coaja si stoarcem zeama. Adaugam peste branza si coaja si zeama. Amestecam energic pana se omogenizeaza compozitia. Mixam smantana bine pana devine pufoasa, adaugam zaharul. Compozitia de frisca o incorporam in cea de mascarpone cu ciocolata. Dam la rece crema obtinuta.
Curatam si spalam capsunile cele mai tari si mai frumoase. Le feliem si le stropim cu un pic de zeama de lamaie.
Sosul de capsuni il pregatim rapid. Pasam grosier capsunile cele mai coapte, adaugam 2 linguri de zahar si le punem la fiert, intr-un vas. Lasam sa fiarba pana capata consistenta sosul, apoi lasam la racit. Daca doriti, puteti adauga cateva frunze de menta in sosul de capsuni. Eu am adaugat.

Glazura de ciocolata o obtinem topind ciocolata, apoi adaugam siropul de capsuni si amestecam pana la omogenizare.


Blatul racit il feliem in trei straturi egale. In aceeasi forma in care am copt blatul, asezam o hartie de copt si incepem sa asamblam tortuletul. Oprim un pic de crema pentru ornat.
Asezam primul strat de blat, insiropam bine, asezam cateva linguri de crema, nivelam, asezam cateva felii de capsuni, stropim cu sos de capsuni, apoi asezam alte cateva linguri de crema si nivelam. Procedam la fel si cu celelalte straturi de blat si incheiem cu restul de sos de capsuni. Dam totul la frigider, pana a doua zi (ideal).


Scoatem tortul de la frigider, dam la o parte inelul de la forma de copt, si imbracam tortul in restul de crema. Facem o bordura -model, apoi turnam glazura de ciocolata, asezam cateva fructe sau bomboane.


Dam din nou la rece pana in momentul servirii.

 

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive