Postat: 31 august 2015 - Conserve - comentarii

Bunatate de bunatate ne ofera natura. Inca! Si pentru asta ii multumesc bunului Dumnezeu ca avem inca legume si fructe bune. Am luat din gradina mamei soacre ardei, dovlecei, ceapa, rosii. Initial nu am avut intentie sa fac zacusca, apoi m-am decis. Si am facut o alegere buna! Multumesc mama pentru tot ce ne-ai dat! <3
Ador zacusca, cu ardei, cu vinete, cu fasole, in diferite combinatii, insa preferata mea ramane zacusca cu ghebe. Sper sa reusesc sa fac un pic anul acesta.
Acum va las in compania unor poze (zacusca mai la iarna :))))


Nr. de portii: 6 borcanele de 400 gr
Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente

  • 2 kg vinete coapte, curatate
  • 1 kg ardei copti
  • 2 morcovi cruzi
  • 6 cepe
  • 1 capatana usturoi
  • 2 kg rosii coapte, coapte
  • 2 dovlecei proaspeti
  • sare grunjoasa de Himalaya
  • 1 lingurita paprika dulce
  • 1 lingurita zahar brut
  • 100 ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Spalam si curatam ceapa, morcovii, dovleceii, usturoiul. Rosiile le spalam si le cojim. Daca sunt foarte coapte, se vor decoji usor. Daca nu, puteti sa le opariti un pic cat sa se cojeasca usor.
Pregatim o cratita mare, preferabil de tuci, sau cu fund dublu.
Tocam ceapa, usturoiul. In cratita, turnam uleiul, o lingura sare grunjoasa si punem pe foc. Adaugam ceapa si usturoiul. Lasam sa se rumeneasca, amestecam un pic cu lingura de lemn.
Dam morcovul pe razatoarea mare. Adaugam morcovul  ras in cratita si lasam sa se caleasca.
Tocam dovleceii  Adaugam in cratita si lasam sa se caleasca bine.

Tocam rosiile si ardeii copti. Adaugam in cratita. Tocam vinetele bine si le adaugam in cratita. Amestecam periodic ca sa nu se prinda. Adaugam o lingurita de paprika si una de zahar. Amestecam si lasam sa scada un pic. Cand compozitia devine omogena, gustam sa vedem daca mai vrem ceva, sare, zahar, apoi mutam cratita in cuptor, la foc mediu spre mic si lasam acolo aproximativ o ora, poate si mai bine, pana scade bine compozitia. Gustam si daca e ok, inchidem focul. Sa nu va speritati daca se arde pe margini, va iesi grozav!


Pregatim borcane sterilizate, turnam cate putin din compozitie. Atentie sa nu va cada pe maini, puteti manipula cu o manusa termica. Infiletam capacele, acoperim cu un prosop gros si lasam asa pana a doua zi. A doua zi, le etichetam frumos si le transferam in camara.
Sa va fie de bine!

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive