Pavlova. Cine nu a auzit de Pavlova, celebrul desert pe baza de bezea, denumit dupa celebra balerina Anna Pavlova? Dar cine nu a incercat-o? Eu! :)))
Acest desert, desi nu complex, a fost incercat in multe, multe variante, astfel ca, astazi, putem intalni Pavlova cu crema de ciocolata, cu frisca cu caramel, cu fructe dintre cele mai exotice, insa punctul de plecare ramane baza din bezea crocanta la exterior si soft in interior. De obicei are un strat de frisca si multe fructe, insa au aparut nenumarate combinatii. Haideti sa vedeti ce fel le-am combinat eu.
Eu nu sunt fan bezea, rareori o inteleg, insa la acest desert, pur si simplu m-am topit precum ciocolata, atat de bun ce a iesit.


Reteta:

Nr. de portii: 8
Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

pentru baza de bezea
– 4 albusuri (oua de gaina)
– 200 gr zahar alb tos
– 1 praf sare

pentru crema:
– 4 galbenusuri (oua de gaina)
– 4 linguri zahar alb tos
– 1 lingura amidon
– 1 pastaie vanilie
– 500 ml lapte dulce de vaca (se poate inlocui cu lapte de soia)
– 400 gr iaurt cremos (sau crema de branza, mascarpone)
– 2 linguri zahar pudra
– 1 praf turmeric


pentru bordura:
– 100 gr ciocolata neagra

pentru ornat:
– fructe (capsuni, zmeura, caise, etc)

Mod de preparare:

Spalam ouale. Le separam in albusuri si galbenusuri. Sfatul meu este sa le desfaceti separat intr-un castronel, apoi sa le puneti peste celelalte, in caz ca un ou nu este tocmai ok, sa nu stricati toate ouale separate pana atunci.
Asadar, separam albusurile de galbenusuri. Punem albusurile in vasul robotului, adaugam un praf de sare si pornim robotul. Cand albusurile capata consistenta, se albesc, adaugam zaharul si lasam sa mixeze aproximativ 20 minute.

Pregatim o tava cu hartie de copt si pornim cuptorul.
Punem bezeaua obtinuta intr-un poche si spritam cateva cuiburi la distanta de aproximativ 4-5 cm unul de celalalt. Le punem la copt, la foc mediu spre mic, timp de aproximativ 40 minute. Le lasam la racit in cuptor cateva minute, apoi le scoatem si le asezam pe un grilaj.

Intre timp,pregatim crema. Intr-un vas cu pereti grosi, adaugam galbenusurile, zaharul, amidonul, semintele de la vanilie si teaca de vanilie, si 50 ml lapte. Amestecam cu un tel si apoi adaugam treptat restul de lapte dulce. Transferam cratita pe foc si amestecam continuu pana crema devine vascoasa. Dam deoparte, scoatem teaca de vanilie si lasam la racit.
Iaurtul il mixam cu un pic de zahar pudra. Incorporam crema racita si un praf de turmeric. Combinatia este senzationala, promit!
Cuiburile de bezea trebuie safie racite bine.
Punem crema de iaurt intr-un poche si umplem fiecare cuib de bezea.
Topim ciocolata pe baie de aburi. Luam o fasie de hartie de copt, o taiem la dimensiunea fiecarui cuib si apoi trasam o grafica oarecare sau dupa model, din ciocolata. Lasam un minut sa se raceasca, apoi invelim marginea Pavlovei cu aceasta fasie. Transferam in frigider pentru minim 30 min. Scoatem din frigider si indepartam cu atentie hartia de copt. Atentie, daca diferenta de temperatura este mare, atunci ciocolata se va inmuia destul de repede, astfel ca trebuie sa va miscati repede. Garnisim cu fructe si dam la frigider din nou pana in momentul servirii.
Este un deliciu. Bezea crocanta, crema fina si rece, ciocolata neagra si fructe!

Etichete: ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!