Nu am facut un secret din faptul ca imi place tare mult aceasta provocare culinara, ca este preferata mea si anume, Cutia Misterelor, a carei initiatoare, Cerasela Badr El-Din, m-a atras de ceva vreme.
Regula acestei provocari este una simpla si frumoasa: sa pregatim un preparat cu anumite ingrediente alese de catre gazda din fiecare luna. Practic, se deschide o Cutie Misterioasa, plina cu ingrediente care au fost tinute secrete si care sunt dezvaluite celor care participa. Ador aceasta provocare, practic te incita, iti starneste imaginatia, iti pune la incercare inventivitatea, cu alte cuvinte, te pune la „mesterit” preparate frumoase, ingenioase, dar care, atentie, trebuie sa includa obligatoriu un ingredient vedeta.
Maria Zambetania este gazda lunii octombrie si ne-a adus o cutie bogata, cu ingredinte generoase, pe gustul meu, astfel ca ideile nu au intarziat sa apara.
Asadar, in aplauzele dumneavoastra, va fac cunoscute ingredientele Cutiei Misterioase :
ciocolată, smântână, brânză, ouă, nuci, pere, cafea, roşii, lapte şi ingredientul vedetă, dovleacul. 
Iata si raspunsul meu la aceasta provocare, si anume o prajitura absolut delicioasa. Exceptand perele pe care nu le mai consum de vreo cativa ani, si rosii, am reusit sa combin toata paleta de ingrediente, iar ingredientul vedeta, dovleacul, este cel care da culoare si parfum acestei prajituri.
Prajitura imbina atat arome diferite, cat si texturi diferite, facand din aceasta combinatie una chiar fericita!
Multumesc Maria pentru provocare si pentru ingrediente asa generoase. Abia astept parada lunii.

 

Ingrediente

  • negresa:
  • 80 gr unt de casa
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf de sare
  • 1 plic praf copt
  • 1 vrf. cutit bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri lapte dulce
  • 2 oua de gaina
  • 3 linguri cacao
  • 200 ml cafea neagra
  • 250 gr faina
  • miez nuca
  •  

    strat crema galbena

  • dovleac placintar
  • 400 gr crema de branza
  • 80 gr zahar pudra
  • 1 praf sare
  • 1 praf turmeric
  • scortisoara macinata
  • cuisoare
  • 200 ml smantana dulce
  • 2 oua
  •  

    strat crema alba

  • 400 gr crema de branza cu vanilie
  • 200 ml smantana dulce
  • 80 gr zahar pudra
  •  

    topping ciocolata

  • 200 gr ciocolata neagra
  • 50 ml lapte dulce
  • 30 gr unt

 

Mod de preparare:

Pastram ingredientele la temperatura camerei timp de minim o ora.
Curatam 2 felii mari de dovleac, taiem cuburi, apoi il fierbem sau il gatim la aburi 20 minute. Eu l-am gatit la aburi ca sa ii pastrez aroma. Il pasam cu ajutorul blenderului. Dam deoparte sa se raceasca.

Intr-un castron, punem untul moale, un praf de sare, zaharul si mixam pana obtinem o compozitie pufoasa, apoi adaugam cacaoa si incorporam.Adaugam cate un ou, mixand bine dupa fiecare. Adaugam jumatate din cantitatea de faina, cernuta cu praful de copt si cu bicarbonatul. Adaugam laptele, apoi cafeaua, incoporam si adaugam restul de faina,omogenizand.

Nuca o prajim cateva minute, apoi o tocam grosier si o adaugam in compozitia de negresa.
Pregatim o forma de copt termorezistenta, asezam o hartie de copt, turnam compozitia si nivelam frumos. Punem la copt, in cuptor, la foc mediu.

Pregatim crema de branza. Peste piureul de dovleaz, adaugam crema de branza, zaharul pudra si scortisoara, putina pudra de cuisoare proaspat macinata, si turmericul. Adaugam ouale, smantana dulce. Omogenizam.
Dupa 30 minute de stat in cuptor, la copt, scoatem negresa cu atentie sa nu ne frigem, apoi turnam compozitia de branza si punem inapoi, in cuptor, inca 20 minute. Negresa este gata cand formeaza o crusta legata si densa. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.

 


Mixam smantana dulce pana devine frisca, adaugam zaharul pudra, apoi incorporam crema de branza cu vanilie. Aceasta crema o asezam in strat egal peste negresa racita de tot, si dam la rece pentru o ora- doua.

Topim ciocolata cu laptele si cu untul. Omogenizam si lasam sa se raceasca.
Portionam prajitura, glazuram cu ciocolata si presaram cateva nuci coapte, tocate.

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!