Provocarea Cutia Misterioasa , initiata de Cerasela, a ajuns luna aceasta, la Margareta Cismasiu care a deschis o cutie extrem, extrem de generoasa si care mi-a dat frau imaginatiei.
Regula acestei provocari este una simpla si frumoasa: sa pregatim un preparat cu anumite ingrediente alese de catre gazda din fiecare luna. Practic, se deschide o Cutie Misterioasa, plina cu ingrediente care au fost tinute secrete si care sunt dezvaluite celor care participa. Ador aceasta provocare, practic te incita, iti starneste imaginatia, iti pune la incercare inventivitatea, cu alte cuvinte, te pune la „mesterit” preparate frumoase, ingenioase, dar care, atentie, trebuie sa includa obligatoriu un ingredient vedeta.
Ingredientele cutiei misterioase propuse de catre Margareta sunt: mere, pere, gutui, nuci, castane, dovleac alaturi de oua, ciocolata, smantana, lapte, cacao, branza, iar ca si ingredient vedeta: caramelul!
Eu am folosit aproape toata lista de ingrediente, si anume nuci, oua, ciocolata, lapte, cacao, branza si evident, caramel!
M-am delectat si m-am rasfatat, recunosc, dar se impune un oarecare repaos dupa asa calorii :))))
Multumesc mult, Margareta, pentru asa ingrediente frumoase si generoase. Astept cu nerabdare parada!

 

Reteta:

 

Ingrediente

  • Ingrediente:

    pentru clatite pufoase

  • 2 cani cu faina de grau
  • 1 praf sare roz de Himalaya
  • 3 linguri cu cacao neagra
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 vrf. cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 cani cu lapte dulce, de vaca
  • 1/4 cana ulei de floarea soarelui
  •  

    pentru umplutura:

  • 1 cutie mascarpone (250 gr)
  • 50 ml lapte dulce
  • 40 gr zahar pudra
  • sos caramel
  • miez nuca copt si taiat grosier
  •  

    pentru sos caramel:

  • 150 gr zahar brut
  • 100 ml lapte
  • 1 lgta amidon
  •  

    pentru glazura neagra:

  • 100 ml apa
  • 3 linguri zahar brut
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • 2 lg cacao neagra
  • 50 gr ciocolata neagra
  •  

    pentru glazura caramel:

  • 80 gr zahar cu melasa
  • 40 gr unt

Mod de preparare:

Pregatim sosul caramel.
Intr-un vas, punem la topit zaharul. Lasam la foc mic, si supraveghem sa nu se arda. Cand incepe sa se topeasca, amestecam cu o lingura de lemn, Cand este topit complet, adaugam tot laptele. Amestecam sa se dilueze. Intr-un castronel amestecam o lingurita de amidon cu 3 linguri de lapte. Omogenizam si adaugam peste sosul caramel. Amestecam pana capata consistenta. Dam deoparte la racit.
Glazura de caramel.
Intr-un vas, punem la topit zaharul. Lasam la foc mic, si supraveghem sa nu se arda. Cand incepe sa se topeasca, amestecam cu o lingura de lemn, Cand este topit complet, adaugam untul si omogenizam. Dam deoparte.
Glazura de ciocolata
Intr-un vas, punem la fiert 100 ml apa. Adaugam zaharul, uleiul si cacaoa. Amestecam pana la omogenizare. Adaugam ciocolata si lasam pe foc pana scade sosul si capat consistenta. Dam deoparte.
Clatitele
Intr-un castron, turnam laptele, adaugam sarea si bicarbonatul de sodiu, amestecam si adaugam si uleiul.
In alt castron, cernem faina cu praful de copt, adaugam cacaoa, sarea. Amestecam cu o furculita ca sa se distribuie toate uniform.
Amestecam ambele compozitii, omogenizam.
Eu am folosit Panini Maker, am copt clatite lungi cat forma aparatului. Se pot coace clatite in tigaie obisnuita. Important e sa iasa pufoase.
Se scot pe un gratar, nu se suprapun ca sa nu se umezeasca.
Branza mascarpone se desface cu laptele, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa.

Clatitele se taie in fasii, se ung cu crema de mascarpone, se toarna sos caramel, se presara nuci tocate grosier. Se ruleaza cu atentie pana se obtine un rulou gros. Se asaza in picioare, pe un platou.

Se glazureaza pe margine cu sos de ciocolata, in mijloc cu caramel si se presara miez de nuca.

Se dau la rece pana la servire.
Sunt de-a dreptul ….senzationale!

Etichete: ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!