Provocarea Cutia Misterioasa initiata de Cerasela, a poposit luna aceasta acasa la Simona care ne-a dat o tema frumoasa, cu ingrediente diverse si savuroase, si anume : ghimbir, legume verzi (salata, spanac, rucola, valeriana), carne de pui (curcan sau rata), oua, branzeturi (la alegere), un ingredient din trandafiri (dulceata, petale de trandafiri, apa de trandafiri), iaurt (chefir, sana), scortisoara, migdale, iar ca si ingredient vedeta, a ales portocala!
Al doilea raspuns, in varianta unui aperitiv, isi va face loc la parada care va avea loc la sfarsitul lunii.
Am ales sa fac un pate de ficat (de pui), desi sincer poate ar fi mers mai bine unul de gasca, insa cum eu nu mananc, am ramas la pui, imbogatit cu gustul acrisor al portocalei, garnisit cu o marmelada de portocale cu whisky si multe migdale coapte.
Rezultatul a fost peste asteptari, un fel de preparat festiv, care va fi repetat mai ales pentru ocaziile speciale!
Multumesc din nou, Simo, pentru asa paleta generoasa!





Reteta:


Timp de preparare: 40 minute
Nr. de portii: 4-6




Ingrediente:
– 600 gr ficatei pui
– 200 – 300 gr carne de pui (pulpa)
– 1 portocala
– sare
– piper
– nucsoara
– 100 gr unt

pt topping:
– 1-2 lg marmelada de portocale cu whisky
– 2/3 lg ulei de masline
– coaja uscata de portocale
– sare
– piper
– 50 gr migdale

Mod de preparare:

Spalam ficateii, ii lasam la scurs. Carnita o punem la fiert, alaturi de niste legume.
Ficateii ii punem la rumenit in putin unt cu ulei de masline. Se adauga feliile de portocala curatate de pielite. Se lasa sa sfaraie un pic, apoi se stinge totul cu putina zeama de la supa de carne. Se adauga si carnita si se lasa sa fiarba inabusit. Se potriveste gustul cu sare, piper si putina nucsoara.



Dupa ce s-au patruns bine, se dau deoparte si se lasa putin la temperat.
Se pune totul intr-un blender, se adauga untul si se mixeaza spuma compozitia. Daca iese prea inchegata, se mai adauga putina zeama de la supa.



Se toarna intr-o forma de ceramica (preferabil), se stropeste cu putin ulei de masline, cateva lingurite cu marmelada diluata cu putina apa.
Migdalele se rumenesc putin, se toaca grosier si se presara peste pate. Se macina putina pudra de coaja uscata de portocala, un praf de nucsoara. Se da la rece pana in momentul servirii.

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive