Postat: 14 februarie 2016 - Dulciuri, Torturi - comentarii

Azi e ziua declarata a indragostitilor, dar nu despre asta as vrea sa va vorbesc. Cand eram mai copila, imi placea si mie ziua asta, dar s-a plastifiat prea mult.
In fine, piticul meu de 5 ani imi spunea ieri: „mami, maine e ziua indragostitilor”, mi s-a parut atat de scump si nevinovat, si imi mai amintesc cum imi spune mereu ca el se va casatori cu mine :))
Asa ca, astazi si maine si poimaine si pentru totdeauna, este vorba despre dragoste, si despre destine unite, eu cu tati, tati cu mine, noi si copiii, legaturi atat de puternice.
Revenind la acest tortulet, nu este primul tiramisu pe care il fac sau savurez, dar este de departe cel mai bun. Pur si simplu ti se lipeste lingurita intre cerul gurii si limba si nu ii mai poti da drumul, decat ca sa poti savura alta bucatica de tort.
Nu vreau sa cunosc, sa aflu pareri contradictorii despre cum acesta este sau nu este tiramisu, cert este si va spun sincer, acest desert este tirami su! :))


 

Ingrediente

  • 60 gr unt
  • 1 praf sare
  • 2 linguri zahar brut
  • 2 oua de gaina
  • 2 lg cu varf faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura zahar amaretti
  • 1vrf. cutit bicarbonat
  • 1 vrf. lingurita praf copt
  • crema: 
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar brut
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingura whisky
  • 1 lingurita zahar amaretti
  • 20 gr unt
  • frisca
  • 200 gr smantana naturala 30%
  • 1 lingura zahar pudra
  • glazura/ bordura
  • 200 gr ciocolata neagra
  • insiropat
  • 1 cafea tare
  • ornat
  • pudra cacao
  • bomboane de ciocolata
  • in plus 
  • 4 cuburi turta dulce

Mod de preparare

Pornim cuptorul.

Pregatim doua forme de minitorturi, asezam hartie de copt in interior.

Mixam untul moale, un praf de sare si zaharul pana devine cremos. Adaugam cate un ou, mixam pana la incorporare. Adaugam cacaoa, bicarbonatul apoi faina si praful de copt. Radem un cubulet de turta dulce, incorporam pesmetul in compozitie. Omogenizam, turnam compozitia in cantitati egale in cele doua forme, Punem la copt, in cuptorul preincalzit, timp de 25 -30 minute. Scoatem apoi, lasam sa se raceasca de tot, indepartam hartia de copt. 

Doua galbenusuri le mixam cu doua linguri de zahar, transferam compozitia pe baie de aburi si lasam sa se lege o crema densa. Dam deoparte, incorporam branza mascarpone, si la final adaugam un cub de 20 gr unt. Adaugam taria, zaharul aromatizat si omogenizam. Dam la rece.

 

Pentru unul dintre tortulete, din cele doua albusuri ramase, le-am mixat bine ca pe bezea, am adaugat pesmentul de la turta dulce ramasa si am copt totul intr-o tava identica. Dupa ce s-a copt, am scos-o si am lasat-o la racit.

Pregatim o cafea naturala, un pic mai concentrata, fara zahar o prefer eu.

Mixam smantana rece, adaugam zaharul pudra si dam la rece.

Taiem blatul in doua straturi. Insiropam bine cu cafeaua rece, adaugam crema. Pentru al doilea tortulet, am inclus stratul de bezea cu turta dulce intre straturile de crema.

Incheiem cu un strat de blat. Ornam cu frisca rece, pudram cu cacao.

Pentru glazura sau bordura, topim ciocolata simplu. Va capata un aspect mat, cand se va intari.

Ornam cu bomboane de ciocolata, pudra de cacao si dam la rece pana la servire.

Concluzia, avem un blat extra fraged, insiropat cu cafea, crema fina cu whisky, frisca delicata.

Perfect! Nu pentru ziua lui Valentin, ci pentru ziua noastra de duminica in familie!

Etichete: ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive