In blogosfera culinara, se intampla adesea ca un blogger, in acest caz Violeta Postolache si al ei Caiet cu retete, sa dea startul unei „epidemii”, in sensul ca acesta posteaza o reteta, si apoi, toata blogosfera pregateste fix acea reteta :))))

Asa s-a intamplat acum cu batoanele acelea cu mac, le cumparam de la chioscul scolii, costau 2 lei, si erau atat de bune, incat mancam pe nerasuflate unul :)))

Acum, tarziu totusi, m-am decis sa le dau forma in bucataria mea, numai ca am pus in aplicare o reteta diferita.

Ce a iesit? O pufosenie, nici nu cred ca am savurat vreodata ceva mai pufos decat aceste batoane.

Le-am uns cu miere si ghimbir, le-am presarat cu seminte si am mancat unul asa, cald.

IMG_6672 IMG_6674

IMG_6694
IMG_6695

IMG_6711

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 25 gr drojdie proaspata
  • sare
  • 100 gr zahar brut
  • 250 ml apa minerala
  • 250 ml lapte dulce de vaca
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • mix seminte (mac, susan, in)
  • miere cu ghimbir
  • 1 cana apa

Mod de preparare

Se incalzeste usor laptele cu zaharul si un praf de sare. Se adauga drojdia faramitata, se lasa sa se activeze maiaua.
Faina se cerne, se face un locas in mijloc. Se toarna maiaua, apa minerala si se amesteca usor. Se incorporeaza uleiul treptat, apoi se framanta cu mainile tot aluatul. Daca vi se pare prea vartos, adaugati suplimentar putina apa calduta sau daca vi se pare prea moale, puteti adauga putina faina. Aluatul meu imi place sa iasa moale, dar modelabil. Se acopera cu un stergar curat si se lasa intr-un loc cald.
Se pregateste o tava de copt, se asaza o hartie de copt. Se porneste cuptorul.
Aluatul crescut se rastoarna pe blatul de lucru. Aici fie se infaineaza bine, fie se stropeste cu putin ulei. Se portioneaza aluatul in bile potrivite, egale. Se intinde fiecare bila in strat uniform, apoi se ruleaza pana la capat. Se asaza in tava de copt si se mai lasa putin la crescut. Se dau la copt apoi, la foc potrivit, timp de 30 minute, cat sa se rumeneasca frumos. Se scot din cuptor, se ung cu miere cu ghimbir, diluata cu putina apa, apoi se presara seminte. Miros grozav si sunt apogeul pufoseniei!
Sper sa va fie si voua de folos!

IMG_6613 IMG_6617 IMG_6720IMG_6620

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive