Din seria what „tero” wants, „tero” gets, anul acesta, de Sfintele Pasti, am incropit „un cuib de pasarele”.

Este un tort simplu, reteta clasica sa zicem, plin cu ciocolata, crengute si ousoare colorate!

IMG_6512
IMG_6532IMG_6406  IMG_6533

Ingrediente

  • blat
  • 9 oua de gaina
  • 8 lg zahar brut
  • 3 lg cacao
  • 3 lg migdale macinate
  • 7 lg faina
  • 1 plic praf copt
  • un praf sare
  • 9 lg ulei floarea soarelui
  • crema
  • 300 gr ciocolata cu lapte
  • 300 gr smantana grasa
  • 50 gr unt
  • 300 gr ciocolata alba
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml lapte dulce
  • sirop
  • 500 ml apa
  • 6 lg zahar brut
  • rom
  • 2 lg cacao
  • ornat
  • bomboane colorate
  • sticksuri ciocolata cu menta
  • ornamente cacao
  • ciocolata neagra

Mod de preparare

Pregatim blatul. Este necesar sa lasam o ora minim ingredientele la temperatura camerei.
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pudreaza cu un praf de sare. Albusurile se bat spuma pana capata consistenta si devin albe, apoi se incorporeaza mixand continuu, zaharul.
Faina se amesteca cu praful de copt, cacaoa si pudra de migdale. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se incoporeaza in spuma de albusuri. Se adauga si mixul de faina si se omogenizeaza compozitia.
Se pregateste o forma rotunda de copt (diametru 26 cm), prevazuta cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul.
Se toarna compozitia in forma de copt, apoi se scutura de cateva ori de blatul mesei, astfel bulele de aer formate se sparg. Se pune blatul la copt, in cuptorul preincalzit, timp de o ora, la 170 grade. Se scoate apoi, se lasa la temperat.
Separat, se amesteca 500 ml apa cu 6 lg zahar brut si putin rom. Se lasa 10 minute, apoi se adauga cacaoa si se pune la fiert, pana scade putin si se formeaza un sirop parfumat si dulce. Se lasa la temperat.
Se pregateste o baie de aburi. Se pune la incalzit 300 gr smantana cu 300 gr ciocolata cu lapte. Se amesteca continuu pana se topeste si se omogenizeaza compozitia. Se adauga un cub de unt si se incorporeaza. Se ia crema de pe baia de aburi si se lasa la temperat.
Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi. Branza mascarpone se desface cu lapte dulce, apoi se incorporeaza si ciocolata alba. Se adauga putin rom in crema.
Blatul racit bine se taie in trei straturi egale. Primul strat de blat se decupeaza in mijloc, lasand un cerc cu diametrul de aproximativ 10 cm.
Se pastreaza forma in care s-a copt blatul. Se asaza o hartie de copt, un strat de blat care se insiropeaza cu mult sirop. Se asaza crema de ciocolata (din care se opreste o cana), se asaza alt strat de blat, se insiropeaza la fel, destul de mult. Urmeaza un strat de crema alba, apoi ultimul strat decupat, insiropat. Se imbraca cu restul de crema si se da la rece cateva ore. Eu l-am lasat pana a doua zi.
Se scoate de la rece, se orneaza in mijloc, unde s-a decupat discul de blat, se asaza bomboanele colorate, se bordureaza cu „crengute” din sticksuri de ciocolata, se presara ornamente de ciocolata. Se da la rece pana la servire.
Este un tort destul de mare, extrem de savuros si insiropat. Piticii mei au savurat cu pofta din el!
Sa va fie de folos reteta!

 

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive