Desert la tigaie! Așa-i că sună haios? Dar eu nu glumesc deloc!
Câteodată ni se întâmplă să poftim la ceva dulce, un răsfăț ușor „indecent”, așa ca pentru zile mai tomnatice, în culori cărămizii și arome dulci.
Ideea mi-a venit oarecum pe parcurs, dovadă că cele mai bune deserturi ies cu ingrediente care ne mai rămân pe alocuri, în bucătărie.
Câteva banane, câțiva biscuiți cu scorțișoară și ghimbir, niște condimente… și hop, momentul în care deja mă răsfățam, venise!
Primul meu gând a fost un sos caramel, însă deseori mă feresc să îl pregătesc fiindcă am nevoie de un vas destul de gros și rezistent astfel încât să nu îl ard :)))
Dar de când m-am împrietenit cu tigăile Regis Stone, de la AloShop, ideile îmi sfârâie în continuu.

Tigaia Regis Stone Ideal parcă a fost creată pentru mine, a fost mai mult decât perfectă pentru caramelul meu :))
Având diametru mare, de 28 cm, zahărul s-a distribuit pe toată suprafața în strat subțire, astfel că s-a caramelizat ușor și uniform și asta fără să se ardă, cum mai pățeam eu.
Tigaia tot tigaie, veți spune! Însă, din multitudinea de tigăi și oale pe care le-am pus la treabă, aceasta chiar e diferită, are un înveliș antiaderent, destul de grosuț, cu un aspect de piatră încinsă. Cred că v-ați dat seama că am devenit repede fan și că le prefer în bucătărie. Se curăță foarte ușor, chiar nici nu e nevoie să o pun în mașina de spălat, ceea ce mă încântă maxim :))
Cred că cea mai bună metodă ca să vă convingeți de ceea ce vă spun eu, este să le comandați și voi! Chiar merită investiția aceste tigăi!
Revenind la desertul meu, cred că acum înțelegeți de ce i-am spus desert la tigaie :)))
În maxim 20 minute, m-am răsfățat…chiar prea mult, cu această deliciosenie!

desert-la-tigaie1

desert-la-tigaie20

desert-la-tigaie18

desert-la-tigaie19

Ingrediente

  •  150 gr zahăr brut
  • 50 gr unt
  • 100 gr smântână 30%
  • 2 banane
  • 1 miniprăjitură
  • 50 gr biscuiți cu ghimbir și scorțișoară
  • 50 gr miez nucă
  • 100 gr mascarpone
  • 100 ml lapte dulce
  • 200 gr înghețată cu stafide și cognac
  • ornament ciocolată
  • pudră cacao

Mod de preparare

  Vă spun de la bun început, voi puteți adapta gusturilor voastre și ingredientelor disponibile.
Tigaia Regis Stone Ideal se pune la încins, pe foc. Se lasă câteva secunde, apoi se pune zahărul și se nivelează în strat egal. Se lasă focul la mic. Când zahărul se topește și devine lichid, se adaugă un cub de unt, se lasă la topit. Se amestecă ușor cu o lingură din lemn, apoi se adaugă smântâna și se omogenizează. Se adaugă 2-3 lg de lapte dulce.
Se curăță și se feliază bananele. Se așază în sosul caramel și se lasă 1 minut să se îmbrace în aroma caramelului. Se adaugă și nuca prăjită, tocată grosier.
Prăjiturica sau pandișpanul rămas se rupe în bucățele, la fel și biscuiții. Se adaugă în caramel, se oprește focul și se scutură ușor tigaia. Se lasă la temperat puțin.
Brânza mascarpone se desface cu laptele rămas, se așază într-un pahar, în strat de 2-3 cm. Se toarnă compoziție de caramel, se mai presară câteva nuci mărunțite, se așază și o cupă de înghețată aromată. Se ornează cu un fulg de ciocolată și un praf de cacao.
Este mai mult decât perfect. Dulce, aromat, texturi variate, un amestec de cald și rece, răsfăț maxim!
Să vă fie de folos!

desert-colaj       desert-la-tigaie2

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive