Postat: 01 decembrie 2016 - Fără carne, Legume - comentarii

Astăzi sărbătorim ziua națională a României și, ca orice român care se respectă, astăzi ne răsfățăm cu o iahnie de fasole, dar nu la cazan, ci la cuptor, în oală de lut. Nu am servit-o cu cârnați sau ciolan, însă am savurat-o cu o mămăliguță caldă și niște murături de casă.
Voi, puteți să o pregătiți cum vă e pe plac, eu doar vă prezint și varianta mea de iahnie de fasole!
Am ales o fasole cu bob mare, de obicei se preferă cea cu bob mic, însă iese foarte gustoasă și așa.
Pe lângă fasolea bătută, tare bună de altfel, iahnia de fasole este una dintre cele mai savuroase mâncăruri tradițional românești!
La mulți ani, români de pretutindeni!

iahnie-fasole9

iahnie-fasole1  iahnie-fasole10

iahnie-fasole12

 

Nr. portii: 4  Timp de preparare: 2 h

Ingrediente

  •  500 gr fasole albă, cu bob mare
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de țelină
  • 4 cepe uscate
  • 50 gr bulion de tomate
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • cimbru uscat
  • sare
  • boia afumată dulce
  • boia afumată iute

Mod de preparare

 Se spală fasolea, apoi se pune în apă rece, la hidratat. Se lasă de seara până a doua zi dimineață.
A doua zi, se scurge de apă, se adaugă alta, se pune la fiert, cu un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.
Se curăță și se spală legumele. În oala în care fierbe fasolea, se adaugă un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de țelină, o ceapă mare. Se lasă la fiert, până se pătrund legumele. Se verifică și bobul de fasole, dacă este aproape fiert, se dă deoparte.
Morcovul ramas se rade, cepele se toacă mărunt.
Se pune la încins o tigaie mare, se adaugă uleiul. Se adaugă legumele, se lasă să se rumenească puțin, apoi se adaugă un praf de sare, un praf de boia și dulce și iute, bulionul. Se adaugă cam 500 ml din apa în care a fiert fasolea. Se amestecă cu o lingură de lemn.
Fasolea se scurge de apă, se adaugă în tigaia mare. Se amestecă ușor, apoi se transferă toată compoziția într-un vas de lut. Se adaugă puțin cimbru, încă puțin ulei, se potrivește gustul cu sare.
Se pune în cuptor, neîncălzit în prealabil, se lasă la foc mic, timp de 1,5 h-2 h, cât să scadă și să iasă după cum preferă fiecare.
Nu vă pot descrie cât de bună iese, scăzută așa la foc mic, în cuptor, dar mai ales în vasul de lut.
Se servește cu mămăliguță caldă și murături!
Să vă fie de folos!

iahnie-fasole13

Etichete: , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive