Sunt foarte incantată de această turtă dulce, este fragedă și moale, aromată. Nu am folosit zahăr, nici melasă, nici miere.
Am folosit merdenchi, de la Bunătăti din natură, prietenii noștri. Vă spun cu mâna pe inimă, merdenchiul acesta este minunat. Este o peltea de must alb care se fierbe îndelung. Fără adaos de zahăr, fără adaos de conservanți, etc. Natural și bun! Are o textură ușor densă, moale, o culoare minunată, și dacă gustați cu lingurită din borcan, o să simțiți un gust dulceag, o aromă subtil fructata.
Eu l-am mai folosit și la ciocolată de casă, la un crumble nevinovat, la niște cornuri. Toate au ieșit gustoase, dar cel mai mult m-a încântat faptul că am înlocuit atâta zahăr cu un produs natural, chiar de la mamă natură.
Aflați mai multe de la prietenii noștri, Bunătăti din natură, îi găsiti aici.
Vă recomand din inimă această retetă de turtă dulce, îmi pare rău că nu vă pot servi pe fiecare cu o bucată, ca să vedeți că ceea ce spun nu e nimic supraestimat. Toată tava noastră de turtă dulce s-a topit în două zile :)))

Ingrediente

  • 100 gr unt
  • 150 ml merdenchi
  • 1 praf sare
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuș
  • 200 ml lapte dulce
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • 550 gr făină (+/- 50 gr)
  • 2 lgte scorțișoară
  • 1 vrf. linguriță pudră de ghimbir
  • 2-3 cuișoare

Mod de preparare

Într-un castron, se pune untul moale, apoi se pune un praf de sare; se toarnă 150 ml merdenchi și condimentele proaspăt măcinate. Se omogenizează scurt, apoi se adaugă oul întreg și gălbenușul. Se încorporează și acestea, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu și laptele dulce. Se omogenizează, apoi se adaugă făina. La început, se amestecă cu un tel, apoi pe măsură ce compoziția devine densă, se frământă cu mâna. Nu trebuie frământat excesiv, doar cât să rezulte un aluat compact, dens și nelipicios. Pentru a-l putea frământa mai ușor, la final, se adaugă o lingură ulei de palmier direct pe mână. Aluatul rezultat se pune într-o folie alimentară și se pune în frigider o jumătate de oră.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se pregătește o tavă cu hârtie de copt.
După ce a stat la rece, aluatul se scoate din frigider, se întinde pe un blat înfăinat, în strat gros de 2-3 cm, se decupează cu diverse forme. Se așază fiecare turtă în tava de copt, la distanță de 2 cm una de alta. Se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, timp de 10-12 minute.
Se scot, se transferă pe un grătar de bucătărie, se lasă la temperat. Când s-au răcit de tot, se depozitează în cutie metalică sau de sticlă.
Foarte gustoasă această turtă, îndrăznesc să spun că este cea mai bună pe care am avut ocazia să gust.

Etichete: , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive