Când eram copil, Iaiaca mea (bunica), ne răsfăța pe noi, nepoții, cu un desert tare gustos: o cremă la ceașcă. Eu așa am crescut, cu gustul inconfundabil și absolut delicios și cu această denumire.
Am pregătit-o și prin liceu (parcă) și tare mult ne plăcea.
De curând, mi-am amintit de această cremă la ceașcă și am căutat rețeta bunicii. Am pregătit-o și așa de bucuroasă ce am fost, a ieșit gustoasă. Eu am adăugat un ingredient la final, însă rețeta bunicii era și mai simplă.
Haideți să vedeți ce ingrediente am folosit și cum se prepară. Piticii mei au savurat cu gura mare :)))

 Timp de preparare: 30 minute Nr portii: 10 – 12 

Ingrediente

  • 1 l lapte dulce (de vacă)
  • un praf de sare
  • 4 lg zahăr brut
  • 4-5 lg rase de făină de grâu (3 lg mai pline cu amidon)
  • 2 lg cacao neagră
  • vanilie
  • opțional:
  • 100 gr ciocolată cu lapte sau neagră

Mod de preparare

 Într-o cratiță cu bază groasă, se cern ingredientele uscate: făina, zahărul, cacaua și aroma. Eu am folosit semințe de vanilie. Se amestecă bine.
Se adaugă laptele (preferabil să fie fierbinte, dar merge și rece), amestecând continuu până la omogenizare, astfel vom avea o compoziție fină, fără cocoloașe.
Se transferă vasul pe foc, se amestecă în continuu cun un tel până când crema capătă consistență. Se mai lasă puțin pe foc, apoi: fie se oprește focul și se toarnă crema în recipiente rezistente, fie se adaugă ciocolată și se amestecă în continuare până se topește și se încorporează frumos, după care se toarnă în recipiente. Daca adaugati ciocolata, va avea mai multa consistenta. Eu va recomand sa gustati inainte de a adauga ciocolata, ca sa vedeti daca va place.
Se lasă la temperat, apoi se pun recipientele cu cremă la rece, în frigider. Se servește rece, simplu sau cu un moț de smântână dulce.
Crema la ceașcă este un desert simplu, ușor de pregătit și delicios!
Să vă fie de folos!
Update: 17 oct 2017
Am testat si varianta cu amidon si cred ca aduce mai mult cu o budinca mai light, nu asa cremoasa de la faina si ciocolata. Cred ca ar merita sa incercati si varianta aceasta 😉

  

Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive