Ca un iubitor impatimit al cafelei si al deserturilor pe baza de cafea, astazi va impartasesc reteta Prajitura cu mousse de cafea si cardamom.
Blat dens cu cafea, mousse de ciocolata cu cafea, greu de refuzat si de rezistat unui asa desert delicios.
Am adaugat foarte putin cardamom cat sa ii confere o nota subtila, dar speciala.
Ca de fiecare data, va recomand sa folositi o ciocolata de calitate, o cafea la fel. Ingredientele de calitate fac mereu diferenta intre un desert ok si unul excelent.
Am pregatit cafea la espressorul meu Prima Latte de la Breville, de fiecare data contez pe o cafea de calitate, intensa si buna.
Ciocolata am folosit din cea neagra, dar voi puteti folosi si din cea cu lapte daca o preferati mai dulceaga.
Ador deserturile cu ciocolata si cafea, iar aceasta Prajitura cu mousse de cafea si cardamom a fost de vis.
Stiti voi vorba mea, „se savureaza cu ochii inchisi” :))
Sa va fie de folos!
Timp preparare: 1 h Nr. portii: 4 Complexitate: medie
Ingrediente:
- Blat:
- 80 gr unt moale
- un praf sare
- 50 gr zahar cu melasa
- 2 oua de gaina
- 30 ml cafea espresso
- 2 lg cacao
- ¼ lgta bicarbonat sodiu
- 140 gr faina
- Mousse cafea:
- 80 ml cafea espresso
- 2 galbenusuri
- 2 lg zahar brut
- 300 gr ciocolata neagra
- 2 foi de gelatina (3 gr)
- 200 ml smantana lichida
- 1 lg rom
- 1 vrf cutit cardamom
- Glazura:
- 200 gr ciocolata neagra
- 30 ml apa clocotita
Mod de preparare:
Se pregateste o cafea espresso dubla. Se lasa la racit.
Se preincalzeste cuptorul.
Ingredientele pentru blat trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas, se spumeaza untul cu un praf de sare si zaharul cu melasa.
Se adauga cate un ou, mixand bine dupa fiecare.
Se adauga cafeaua racita, se mixeaza in continuare, se adauga bicarbonatul de sodiu, faina, cacaua. Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava mica (28 x 20 cm) prevazuta cu hartie de copt.
Blatul se coace in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, timp de aproximativ 25 minute.
Se scoate, se lasa la temperat.
Foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece.
Separat, intr-un vas se mixeaza galbenusurile cu zaharul. Compozitia se transfera pe baie de aburi si se amesteca pana se leaga si devine cremoasa.
Ciocolata impreuna cu cafeaua se topesc pe baie de aburi sau in cuptor. Se adauga peste crema de galbenusuri, apoi se omogenizeaza.
In aceasta compozitie fierbinte se adauga gelatina hidratata.
Crema de ciocolata trebuie lasata la temperat aproximativ 15-20 min.
Se adauga aromele (rom, cardamom) si se amesteca pentru uniformizare.
Smantana lichida se mixeaza cu ajutorul unui mixer pana devine spumoasa si ferma.
In crema de ciocolata temperate, se incorporeaza cate putin din frisca, apoi se amesteca usor pana la omegenizare.
Din blatul racit, se taie forme de inima, se asaza in formele de montat. Cu ajutorul foliei de acetat, se imbraca peretii formelor. Se toarna din compozitia de mousse aproximativ 3-4 cm pe inaltime. Formele se pun la rece cateva ore sau pana a doua zi.
Pentru glazura, se topeste ciocolata neagra, apoi se adauga apa clocotita si se amesteca energic pana la omogenizare.
Glazura va iesi lucioasa, mai lichida si perfecta pentru glazurat desertul.
Inainte de glazurare, va recomand sa puneti desertul 10 minute la congelator. Astfel glazura fierbinte nu va topi din compozitia de mousse si se va aseza frumos.
Sa va fie de folos!
No Comments