Menu
Dulciuri / Fara zahar / Torturi

Tort Egiptean, fara zahar

Una dintre cele mai bune si mai gustoase retete este, cu siguranta, si cea de Tort Egiptean, fara zahar.

Acest tort este absolut delicios, format din straturi de blat cu nuca, crema fina de vanilie si frisca. O adevarata incantare pentru papilele gustative. Se pot folosi si alune, eu nu am avut la dispozitie, dar data viitoare voi incerca si asa.
Ca si inspiratie, am apelat la reteta Gabitei pe care o gasiti aici
Eu am pregatit acest tort in varianta fara zahar, fara faina in blaturi si cu o cantitate mai mica de unt. Am folosit Green Sugar Gold care i-a oferit o savoare aparte. Acest indulcitor cu aroma de caramel este minunat in deserturi si nu numai.
Am pregatit acest tort pentru ziua sotului meu si am savurat cu totii o felie de fericire.
Sper sa va fie de folos si reteta mea, mai ales daca zaharul nu este o optiune in alimentatia voastra.
Sa va fie de folos!

tort egiptean tort egipteantort egiptean

Timp preparare: 2 h Nr. portii: 14-16 Complexitate: ridicata
Ingrediente:
  • blat x 4 buc (diametru 26 cm)
  • 8 albusuri
  • un praf sare
  • 8 lg Green Sugar Gold
  • 12 lg nuca macinata (coapta in prealabil)
  • crema vanilie:
  • 8 galbenusuri (ramase dupa folosirea albusurilor)
  • 800 ml lapte (puteti folosi si vegetal)
  • 4 lg amidon
  • 6 lg Green Sugar pulbere
  • 1 pastaie vanilie
  • 150 gr unt nesarat
  • frisca:
  • 600 gr smantana grasa peste 32%
  • indulcitor dupa gust
  • in plus:
  • 400 gr nuci coapte usor
  • 2 lg Green Sugar Gold
Mod de preparare:

Miezul de nuca se alege cu mare atentie, sa nu scape vreo bucatica de coaja si sa produca accidente nedorite. Odata ales, se pune cateva minute in cuptor, cu grija sa nu se arda. Se scoate apoi si se lasa la temperat. Jumatate din cantitate se macina la robot.

Pentru cealalta jumatate din cantitate de nuca, se macina grosier adaugand in robot, 2 lg de Green Sugar Gold. Astfel, nuca va conferi tortul acel efect de krantz pe care il obtinem in mod obisnuit cand facem barot si il macinam.

Se pregateste o forma de copt (daca va permite spatiul din cuptor si aveti doua forme de copt cu acelasi diametru, se pot coace cate 2 blaturi odata), prevazuta cu hartie de copt.

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade C, coacere sus-jos.

Pentru fiecare blat, se folosesc cate 2 albusuri si un praf de sare. Albusurile se mixeaza spuma pana devin albe si dense, apoi se spumeaza, adaugandu-se indulcitorul. Cand se obtine o bezea densa, se adauga 3 lg cu nuca macinata. Se incorporeaza cu ajutorul unei spatule, astfel incat sa ramana pufoasa.

Compozitia se toarna in forma de copt si se coace timp de 15 – 20 minute, la 170 grade C, coacere sus-jos.

Odata coapte toate cele 4 blaturi, se lasa la temperat. Va recomand sa nu inlaturati hartia de copt cat sunt calde.

Intre timp, se pregateste crema de vanilie. Galbenusurile se pun intr-un vas. Se adauga semintele de vanilie si pastaia ramasa. Se adauga indulcitorul, amidonul si o cana cu lapte. Se amesteca energic continutul, apoi se adauga restul de lapte. Compozitia se transfera pe foc si se amesteca continuu pana cand se leaga si devine cremoasa. Se ia de pe foc, se strecoara printr-o sita deasa si se lasa la temperat, acoperita cu o folie alimentara.

Atentie: Pentru a iesi o crema fina si corect pregatita, atat crema de vanilie, cat si untul trebuie sa fie la aceeasi temperatura, asa ca va recomand sa nu tineti crema la rece.

Untul moale se spumeaza cateva minute, apoi se incorporeaza cate o lingura din crema de vanilie pana la epuizarea acesteia. In final, trebuie sa se obtina o crema fina si gustoasa, fara cocoloase si fara a se taia.

Smantana pentru frisca se spumeaza cu ajutorul unui mixer, apoi cand devine pufoasa si usoara, se adauga indulcitor dupa gust.

Se monteaza tortul astfel: pe un platou, se asaza un prim blat.

Se desface usor hartia, fiind racit si intarit. Peste blat, se pune un cam un sfert din crema de vanilie. Urmeaza un strat din frisca, apoi 2-3 lg de nuci macinate pe toata suprafata. Urmeaza cel de-al doilea blat, iar strat crema, strat frisca, nuci si tot asa pana se incheie cu un strat de frisca si nuci macinate deasupra. La final, trebuie pastrate o cantitate de crema si una de frisca. Se combina cele doua si se imbraca tortul ca sa fie ornat frumos.

Tortul se garniseste cu multa nuca si se orneaza dupa preferinte. Se lasa la rece minim o zi ca sa se aseze cat mai bine si gustul sa fie desavarsit.

Este un tort extraordinar de bun si gustos si va recomand cu toata inima aceasta reteta!

  

 

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.