Abia asteptam sa va impartasesc aceasta Reteta de placinte cu branza sarata, niste placinte rasucite cu branza de putina si telemea de capra. Stiti cum au iesit? De senzatiee!
Daca sunteti fan saraturi asa cum sunt eu, va rog sa le faceti! Plangeti langa ele de pofta :))
Aluatul l-am adaptat dupa reteta Brioselor floare, un aluat care m-a cucerit de prima data cand l-am incercat.
Pentru umplutura am folosit branza de oaie (de putina), telemea de capra si ceva branza de vaci (mie imi place mult cea de la Artesana).
Am plusat cu niste praz si un fir de marar, iar placintele au iesit excelente.
Daca va fac cu ochiul, pregatiti reteta, nu veti regreta, decat dupa ce veti fi mancat prea multe :))
Sa va fie de folos!
Timp preparare: 2 h Nr. portii: 18 – 20 Complexitate: medie
Ingrediente Reteta de placinte cu branza sarata:
- aluat:
- 450 gr faina de grau
- 1/2 lgta sare
- 200 ml lapte
- 60 gr unt moale
- 15 gr drojdie
- 1 lgta zahar
- umplutura:
- 100 gr branza sarata de oaie (de putina)
- 100 gr telemea de capra
- 250 gr branza de vaci
- 1 galbenus (+ 1 ou intreg in caz de nevoie)
- 1 fir praz
- 2 lg marar
- In plus:
- 1 galbenus pt uns
- fulgi de ardei (optional)
- 2 lg ulei de masline (pt manevrat aluatul pe blat)
Mod de preparare Reteta de placinte cu branza sarata:
Intr-un vas se cerne faina. Se adauga sarea intr-o margine a vasului.
Drojdia se amesteca intr-un castronel cu o lingurita de zahar si putin lapte. Se lasa sa se activeze, apoi se toarna peste faina.
Se adauga galbenusul de ou, laptele si se framanta un aluat omogen. Spre final, se adauga untul taiat cuburi. Aluatul obtinut trebuie sa fin fin, dens si omogen. Se aduna cu o spatula de pe marginile vasului, se stropeste cu putin ulei de masline si se strange intr-o bila. Se acopera cu un stergar curat si se lasa la crescut aproximativ o ora.
Intre timp, se pregateste umplutura de branza.
Intr-un vas, se amesteca cele trei tipuri de branza. Acum, sfatul meu ar fi sa potriviti gustul, daca vreti mai sarat, se adauga sare. Branzeturile mele au fost din cele foarte sarate si nu a mai fost nevoie de sare.
Se adauga galbenusul, prazul curatat si tocat marunt (inclusiv partea verde, e cea mai buna la placinte) si mararul tocat fin. Se amesteca toata compozitia de branza.
Daca vi se pare prea densa, prea vartoasa, se poate adauga un ou intreg si sa se mai subtieze putin. Depinde de tipul de branza pe care il folositi. Branzeturile mele au fost uscate si am mai adaugat un ou la compozitie. Se lasa deoparte.
Aluatul crescut se scoate pe un blat de lemn. Nu este nevoie de faina, el va fi destul de gras si nu se va lipi. Daca totusi folositi o alta suprafata si credeti ca se poate lipi, ungeti cu putin ulei de masline.
Aluatul se imparte in 4 parti egale. Se folosesc doua cate doua.
Pe blatul de lemn, se intinde in strat subtire o parte de aluat, in forma patrata. Se pune jumatate din compozitia de branza si se niveleaza frumos, inclusiv pe margini. Se intinde o alta parte de aluat la aceeasi dimensiuni si se acopera primul strat uns cu branza. Practic, se va inveli astfel rezultand un strat de aluaturi cu branza la mijloc.
Cu ajutorul rolei de taiat pizza (sau un cutit foarte bine ascutit), se taie pe jumatate, apoi fiecare jumatate in fasii potrivite (cam de 2 degete).
Se ia fiecare fasie si se rasuceste, apoi se asaza in tava de copt prevazuta cu hartie, la distanta de 2-3 cm una de alta.
Se procedeaza la fel si cu cea de-a doua jumatate de aluat.
Odata rasucite fasiile si asezate in tava, se ung cu galbenus batut si se mai lasa 15 – 20 minute asa, in tava. Daca preferati, puteti presara cativa fulgi de ardei iute sau susan, ce va place.
Se coc la 200 grade C, coacere sus-joc, cu ventilatie, pana cand devin rumene si frumoase, aproximativ 20-25 minute.
Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa la temperat.
Daca rezistati sa nu mancati una asa calda, le puteti servi cand s-au racit, alaturi de un pahar cu kefir.
Sunt moi, pufoase si irezistibil de bune!
Sa va fie de folos!
No Comments