Zilele trecute am pregatit aceste Placintele cu spanac, feta si marar care au iesit atat de bune incat a trebuit sa le fac iar. Stiu ca am multe retete de placinte sarate, iar combinatia spanac, feta si marar este preferata mea. Desigur ca as renunta la dulce in favoarea lor.
Mai multe retete de placinte gasiti aici.
Intr-una din zile, am vazut pe Instagram ceva asemanator si mi-a placut ideea de a cresta aluatul astfel incat sa iasa ca niste pateuri. Zis si facut.
Am pregatit umplutura cu feta, spanac, marar si ceapa verde si au iesit excelente.
Daca sunteti fani placinte sarate, incercati reteta. Ies grozave!
Sa va fie de folos!
Timp de preparare: 2 h Nr. portii: 12 buc Complexitate: medie
Ingrediente Placintele cu spanac, feta si marar:
- aluat:
- 500 gr faina de grau 00
- 1/2 lgta sare
- 2 oua de gaina
- 200 ml lapte
- 70 gr unt moale
- 20 gr drojdie proaspata
- 1 lg zahar
- 30 ml apa
- umplutura:
- 200 gr feta (branza sarata)
- 200 gr branza de vaci
- cateva cuburi de spanac congelat (200 gr spanac proaspat)
- 2 lg ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- sare (dupa gust)
- piper
- 2 fire ceapa verde
- 1 leg marar (dupa gust)
- 1 ou de gaina
- in plus:
- 1 galbenus ou
- 1 lg apa
Mod de preparare Placintele cu spanac, feta si marar:
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un castronel, se pun drojdia faramitata, 1 lg zahar si putina apa calduta (atentie, nu fierbinte). Se lasa pana se activeaza maiaua.
Separat, intr-un vas mare, se pune faina. Se adauga sarea intr-o margine, apoi se face un locas in mijlocul fainii. Se adauga maiaua (drojdia), cele doua oua, laptele si se framanta manual sau cu ajutorul unui robot.
Cand se omogenizeaza aluatul, se incorporeaza untul moale, taiat cubulete. Se framanta bine aproximativ 10 minute, pana cand aluatul devine fin si elastic. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. (Eu tin vasul in cuptor)
Separat, intr-o tigaie se caleste putin spanacul in putin ulei de masline in care se adauga sare si un catel presat de usturoi.
Eu am folosit spanac congelat si am vrut sa il inmoi si sa il aromatizez cu sare si usturoi.
Intr-un castron, se faramiteaza ambele tipuri de branza. Se adauga ceapa si mararul spalate si tocate marunt. Se adauga un ou de gaina si se amesteca bine, bine compozitia. Se potriveste gustul cu sare si piper. Compozitia de tine la rece pana e gata pentru a fi folosita.
Odata dospit, aluatul se scoate pe un blat de lemn, uns cu putin ulei. Aluatul se imparte in doua jumatati, apoi fiecare jumatate in 6 portii egale (cat de cat).
Se intinde fiecare portie sub forma de dreptunghi, se cresteaza in mijloc cu rola speciala de aluat si se adauga 1 lingura de branza. Se intinde uniform, apoi se impaturesc marginile si se asaza in tava de copt cu partea crestata in sus. Se procedeaza la fel cu restul aluatului.
Placintele obtinute se mai lasa 15 minute sa creasca, apoi se ung cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de apa.
Se coc in cuptorul preincalzit, la 190 Grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, timp de 15-20 minute. In functie de cuptor (daca este mai puternic), este posibil sa fie suficient 180 grade C si timp mai mic de coacere. In momentul in care devin rumene si miros innebunitor, este semn ca sunt coapte.
Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop de bucatarie curat pentru cateva minute, apoi se tranfera pe un gratar de bucatarie.
Se savureaza cu pofta, alaturi de o sana sau … o bere :)))
Sa va fie de folos!
No Comments