Menu
Dulciuri / Torturi

Tort cu cafea, mure si sos de vin rosu

De curand, am aniversat un eveniment drag in familia noastra, ziua lui tati.
Am incercat sa il indulcim printre altele, cu un tort ciocolatos. Am trecut peste raul de sarcina si mai ales peste reticenta mea fata de cafea, ciocolata si am reusit sa fac un tort care sa aduca ceva nou si care sa ii placa.
Punctul de inspiratie a fost tortul delicios al Paulei, insa traiectoria a fost deviata si a rezultat ceea ce urmeaza sa vedeti.
La multi ani, tati!  Sa ne fii alaturi multi ani, sanatosi si impliniti! Te iubim mult!

 


[ingredients title=”Ingrediente”]

  •  blat
  • 1 + 1/2 cani faina alba
  • 1 +1/3 cani zahar (eu am folosit brut)
  • 1/2 cana cacao
  • 5 gr praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita rasa sare
  • 2 oua
  • 1 cana cafea (eu am folosit un espresso)
  • 1 cana iaurt
  • 1/3 cana ulei 1
  • seminte de vanilie
  •  crema de branza
  • 500 gr crema de branza
  • 3 oua
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar brut
  • seminte vanilie
  •   sirop
  • 200 gr mure
  • 300 ml vin rosu dulce
  • 4 linguri zahar brut
  • 50 ml lichior visine
  •  glazura
  • o tableta 200 gr cioco (continut ridicat de cacao)
  • 3 linguri smantana
  • o canita mica lapte dulce
  • praline ciocolata
  • dulceata trandafiri pt ornat

[/ingredients]

 

 

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatim mai intai blatul.
Amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, praf copt, bicarbonat si sare. Separat mixam ouale cu iaurt si ulei si le turnam peste ingredientele uscate, amestecand cu un tel. Adaugam si semintele de vanilie.
Cafeaua fierbine o turnam peste compozitie, amestecand bine pana obtinem un aluat lichid.  Reteta Paulei recomanda coacerea a doua blaturi, insa eu am facut doar unul.
Turnam compozitia intr-o forma de copt unsa si tapetata cu faina si dam la cuptor, sa se coaca blatul, cam 45 min.

Intre timp, pregatim blatul de branza. Ideal ar fi sa avem inca o forma de copt cu acelasi diametru. Daca nu, asteptam sa se coaca blatul si apoi curatam si folosim aceeasi forma de copt.
Intr-un castron, mixam untul cu zahar, adaugam crema de branza, oaule si semintele de vanilie.Turnam compozitia intr-o forma de copt si coacem cam 30 -40 min.


Pentru sirop
Punem la fiert murele, vinul, lichiorul de visine si zaharul si lasam la fiert, la foc mic,  cam 20 min.
Dupa ce s-au copt si s-au racit blaturile, putem incepe montarea tortului.
Blatul de tort il taiem in doua straturi. Pe primul strat, punem cu lingura din sosul de vin si mure cat sa se insiropeze blatul. Urmeaza stratul de branza, restul de mure si cel de-al doilea strat de blat de tort insiropat cu restul de sos de vin. Blatul nu trebuie sa fie foarte insiropat.

Dam la rece si pregatim glazura de ciocolata.
Topim ciocolata cu smantana si adaugam laptele. Amestecam si lasam pe foc atat timp cat obtinem o compozitie cremoasa si destul de lichida.
Turnam glazura peste tort si nivelam tot tortul cu ajutorul unei spatule. Adaugam pralinele deasupra si dam la rece cam o jumatate de ora. Apoi turnam cateva “fire” de dulceata de trandafiri.

 

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  • Paula Gafitescu
    18 martie 2013 at 20:03

    Laura, imi ploua in gura!! Jur ca m-ai dat gata cu tortul tau!!! Ma bucur ca te-a inspirat reteta mea, pentru mine a fost un tort cu adevarat special! Te pup!

    Reply
    • Laura Nechita
      19 martie 2013 at 11:51

      Paula, toate retetele tale ma inspira 🙂 le urmaresc cu interes si pofta :)))
      te pup!

      Reply
  • Anonim
    19 martie 2013 at 10:15

    Oau ce cicolatos pt tati tau merita ,la blatul de branza nu ai pus praf de coptp la reteta asa spune ce diametru are forma de copt blatul ca la reteta? pupicei

    Reply
    • Laura Nechita
      19 martie 2013 at 11:54

      Multumesc de vizita!
      Marturisesc ca eu nu prea sunt prietena cu praful de copt. Am folosit doar la blat, la cel de branza nu am trecut praf de copt. Poate in reteta Paulei este trecut, insa eu am mentionat de la inceput ca am deviat de la reteta ei.
      forma mea de copt are diametrul de 26 cm 😉
      zi frumoasa!

      Reply
  • Anonim
    19 martie 2013 at 16:54

    Multumesc frumos pt raspuns dar nu eram sigura,oricum si reteta ta si a Pauleia,, e ceva de vis imi plac la nebunie, azi am descoperi blogul tau si sunt foarte incintata de el.o seara frumosa.
    .

    Reply
    • Laura Nechita
      20 martie 2013 at 8:55

      Multumesc mult pentru aprecieri! O zi frumoasa!

      Reply
  • Simona
    20 martie 2013 at 18:57

    E, da! Am mai trecut si p-aici ca sa mor de pofta din nou!! Sunt lesinataaaa.. de pofta, normal! 🙂
    Pupici dulci!!

    Reply
    • Laura Nechita
      22 martie 2013 at 7:47

      Simo, ti-l trimit prin curier :))) tot, tot, tot :)))
      te-am pupacit!

      Reply
  • Haplea
    21 martie 2013 at 17:09

    Super bine arata acest tort!!!Inghit in sec!

    Reply
  • maria mihalache
    22 martie 2013 at 16:39

    Pai eu sa nu inghit in sec cand in fata ochilor imi apare o asa bunaciune?
    Seara minunata!

    Reply
  • Alina Vicu
    25 martie 2013 at 6:18

    Ooo, ce bunatate apetisanta!

    Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.