Marturisesc de la bun inceput, am visat intotdeauna sa fac, sa gust si sa revin cu impresii despre un tort cu nuca si morcovi.
Cred ca pana la ora actuala, este pe primul loc in preferinte, insa e posibil sa fiu si sub influenta proaspata a gustului. Cert este ca a iesit grozav!
Cineva a fost uimit cand a auzit de tort cu morcovi, insa tortul s-a mancat pana la ultima bucatica.
Daca va place nuca, scortisoara, nucsoara, textura umeda sau gustul acrisor de portocala, atunci acesta este perfect! Il recomand cu toata inima!
Ingrediente:
- pentru blat cu diametrul de 20 cm:
- 100 gr unt
- 1 praf sare
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 4 oua
- 300 gr morcov ras
- 150 miez nuca (tocat grosier)
- 250 gr faina
- 100 gr zahar brut
- 60 gr zahar cu melasa
- 1 plic praf de copt
- 1 vrf cutit bicarbonat de sodiu
- 2 lgte scortisoara macinata (Ceylon)
- 1/2 lgta nucsoara macinata (puteti reduce cantitatea, eu prefer mai intensa aroma)
- 600 ml suc proaspat portocale
- pentru crema:
- 1 kg iaurt gras natur
- 300 gr ciocolata alba
- zahar pudra (daca preferati mai dulce)
- lamaie
- pentru ornat
- fructe de physsalis
- ornamente dr. oetker
Mod de preparare:
Se curata morcovii de coaja. Se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un castron, apoi se toarna suc proaspat de portocale, cat sa ii acopere. Acest pont il stiu de la Vladut. Morcovii se vor hidrata si vor avea o aroma placuta de portocala. Foarte fain pontul, multumesc Vladut!
Intr-un vas, se mixeaza untul cu un praf de sare si cu cele doua tipuri de zahar. Se adauga uleiul, se amesteca, apoi se adauga ouale, incorporand pe fiecare, pe rand. Urmeaza faina cernuta cu praful de copt si bicarbonat. Se incorporeaza, va rezulta o compozitie usor moale.
Separat, se amesteca miezul de nuca cu scortisoara, nucsoara si se toaca grosier cu ajutorul unui robotel.
Se adauga peste compozitia de unt, se amesteca usor cu o spatula.
Morcovul se scurge de suc, se adauga peste nuca. Se amesteca usor pana se incorporeaza.
Se pregateste o forma de copt, cu diametru de 20 cm (se poate folosi si o forma mai mare, insa blatul nu va iesi la fel de inalt), prevazuta cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul.
Se toarna compozitia de tort in forma de copt si se pune in cuptorul preincalzit, se coace timp de aproximativ o ora, la 180 grade. Spre final, ar trebui sa fie rumenit, se poate face proba cu o scobitoare, daca e copt, se scoate si se lasa la temperat.
Separat, se topeste ciocolata alba, se lasa la temperat, apoi se incoporeaza in iaurt. Se adauga putina zeama de lamaie, pentru o aroma subtila.
Blatul racit de tot, se taie in 4 straturi. Se insiropeaza cu suc de portocale (indulcit daca se prefera asa), se alterneaza straturi de blat cu straturi generoase de crema. Se imbraca tot tortul in crema de iaurt cu ciocolata, se orneaza dupa bunul plac si se depoziteaza la rece pana in momentul servirii.
Un tort excelent, sa va fie de folos si pe plac!
No Comments