Menu
Dulciuri / Torturi

Tort de cacao cu crema de ciocolata alba si fructe

A fost unul dintre cele mai gustoase torturi, făcut fără nicio ocazie. Motivul pentru care îl postez este acela că unele persoane mi-au cerut rețeta, așa că o las aici pentru posterioritate :))))))
Este un tort ornat simplu, se poate insiropa cu zeamă de compot sau suc natural, iar fructele de pădure fac casă bună cu ciocolată albă și nu numai.
Sper să vă fie pe plac și să scuzați calitatea pozelor! Gustul tortului este cu mult mai bun! :)))

tort

tort1

[ingredients title=”Ingrediente”]

  •  blat
  • 7 ouă
  • 8 lg făină
  • 7 lg zahăr
  • 7 lg ulei
  • 50 gr ciocolată topită
  • 1 praf copt
  • 1 praf sare
  • 2 lg cacao neagră
  • crema
  • 500 gr cremă de brânză sau mascarpone
  • 100 gr ciocolată albă
  • 200 – 300 gr smântână grasă pt frișcă
  • 2-3 lg zahăr pudră
  • 400 gr fructe de pădure
  • glazura
  • 200 gr ciocolată neagră
  • 50 gr unt
  • 100 ml lapte
  • sirop
  • zeamă compot sau suc proaspăt fructe

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

 Blatul
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă apoi zahărul, se mixează până se obține o bezea fermă. Se încorporează gălbenușurile, se omogenizează. Făina se cerne cu praful de copt, se adaugă și se încorporează în compoziția de ouă. Se adaugă ciocolata topită, uleiul, și cacaoa. Se omogenizează, se toarnă compoziția în forma de copt prevăzută cu hârtie. Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 min, la 180 grade. Se scoate, se lasă să se răcească.
Se pregătește un sirop din zahăr sau se însiropează cu zeamă de compot de vișine, de cireșe, etc.
Crema
Se topește ciocolata pe baie de aburi.
Crema de brânză se amestecă cu ciocolata topită și răcită. Smântâna se bate ca pentru frișcă, se adaugă zahărul, apoi se combină cu crema de brânză. Dacă preferați mai dulce, suplimentați cantitatea de zahăr.
Se taie blatul în 2-3 straturi, se însiropează bine, apoi se întinde câte un strat subțire de cremă. Se presară fructe (afine, zmeură, mure, vișine) se acoperă fructele cu cremă. Deci tot stratul de cremă are fructele în mijloc. Urmează al doilea blat care se însiropează, restul de cremă tot așa în două semistraturi cu fructe la mijloc. Se așază ultimul strat însiropat.
Glazura
Se pun ingredientele într-un vas termorezistent care se pune la cuptor ca să se încălzească uniform. Abia după ce s-a topit ciocolata, se scoate vasul și se amestecă energic. Se glazurează tortul, se ornează după bunul plac, apoi se dă la rece până în momentul servirii.

[/preparare]

6 Comments

  • Jeni Nastase
    28 noiembrie 2020 at 13:10

    Bună ziua! Pentru blat ce fel de ciocolată trebuie? Neagră? Cât la sută cacao? Mulțumesc!

    Reply
  • Laura Nechita
    29 noiembrie 2020 at 14:38

    Buna, Jeni! Eu am folosit ciocolata cu lapte, dar se poate folosi si neagra. As recomanda totusi maxim 50% cacao. Spor si o zi frumoasa!

    Reply
  • Loredana
    3 decembrie 2020 at 12:19

    Bună ziua, ce dimensiune are tava dvs?

    Reply
    • Laura Nechita
      5 decembrie 2020 at 20:51

      Bună, Loredana! Am folosit forma de 26 cm. Seara frumoasa!

      Reply
  • Alina
    10 ianuarie 2023 at 0:07

    Buna ziua , smântâna grasa pentru frișcă adică hulala de exemplu ?

    Reply
    • Laura Nechita
      15 ianuarie 2023 at 11:10

      Buna, Alina! Imi pare rau ca vad tarziu mesajul tau! Eu de obicei folosesc smantana naturala, dar poti folosi si Hulala daca iti place. Duminica frumoasa!

      Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.