Prajitura Katy, cu gandul la copilarie, fiindca mama stie sa faca cele mai bune prajituri si cele mai bune mancaruri. Prajiturile mamei vor fi intotdeauna cele mai bune, fiindca ele au un ingredient special, amintirea copilariei si a perioadei frumoase in care ne “scaldam” viata noastra lipsita de griji. Te iubesc, mama!
Este pentru prima data cand incerc si eu sa fac una dintre prajiturile mamei, si anume prajitura Katy, desi mama mea ii spunea prajitura cu foaie sfaramata. O bunatate!
Cred ca cei mai multi dintre voi o cunosc, dar daca totusi nu ati avut ocazia sa o gustati sau sa o faceti, nu o refuzati. Va va incanta, sunt sigura!
Ingrediente Prajitura Katy:
- pentru 3 foi
- 500 gr faina alba
- 130 gr zahar brut
- 3 linguri pline cu untura
- 4 galbenusuri
- 1 praf sare
- 1/2 plic praf de copt
- 4-5 linguri lapte dulce
- pentru crema:
- 1 foaie din cele 3 coapte
- 150 gr unt gras
- 130 gr zahar brut
- 100 gr biscuiti simpli
- 100 gr miez de nuca tocat grosier
- 4 linguri cacao neagra
- 4 linguri gem caise
- 1 lingura rom
- 1 cana lapte dulce
- pentru bezea:
- 4 albusuri
- 200 gr zahar alb pudra
- ornat:
- fulgi de ciocolata
Mod de preparare Prajitura Katy:
Foile:
Pastram ingredientele la temperatura camerei cateva ore.
Intr-un castron, frecam untura cu un praf de sare si zaharul. Adaugam cate un galbenus, amestecam cu un tel pana le incorporam pe toate. Adaugam laptele. Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam amestecam initial cu un tel, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat dens, nelipicios. Impartim aluatul in 3 portii egale. Intindem direct pe foaia de copt, cate o foaie, o intepam cu furculita din loc in loc, apoi o punem la copt, in cuptor, la foc mediu, cam 10- 12 minute. Le scoatem si le lasam la racit.
Pentru crema, frecam untul moale cu zaharul si cacaua. Adaugam laptele si romul, amestecam. Adaugam gemul, nuca si apoi faramam o foaie si biscuitii. Punem peste compozitia din castron si amestecam cu o paleta, pana obtinem o pasta nu foarte moale.
Intr-o tava, asezam o hartie de copt, asezam o foaie de prajitura, intindem crema si apoi nivelam frumos. Asezam cea de-a doua foaie de prajitura si presam usor ca sa se aseze egal pe crema. Punem o alta hartie de copt deasupra, asezam un tocator din lemn deasupra si dam prajitura la rece, cat timp pregatim bezeaua.
Pentru bezea, mixam albusurile spuma intr-un vas care urmeaza sa fie asezat pe baie de aburi. Cand spuma devine alba si densa, adaugam zaharul pudra si mixam in continuare. Mutam vasul pe baie de aburi si lasam cam 30 minute sa se pregateasca bezeaua, mixand din cand in cand. Cand se intareste pe marginile vasului bezeaua, o luam de pe baia de aburi si o intindem peste prajitura. Lasam un pic sa se raceasca, presaram fulgi de ciocolata si apoi dam prajitura la rece pana a doua zi.
8 Comments
Mihaela
3 februarie 2015 at 19:38Imi place cum arata si chiar n-am auzit de prajitura asta, in ciuda faptului ca am strans o gramada de retete vechi, din vremurile de odinioara. Nu stiu ce sa ma fac cu atatea bunatati, acum vine primavara si dieta m-a uitat complet :D. Pupicuri dulci!
simonacallas
4 februarie 2015 at 9:06Niic eu nu am auzit de aceasta prajitura, asa ca aflu acum de la tine 🙂 Arata minunat, felicitari!
Liana10
4 februarie 2015 at 9:17Buna de tot prajitura!! Eu o am de la soacra-mea 😉
Laura Nechita
4 februarie 2015 at 14:02Ela, si eu care credeam ca sunt singura care nu o facuse :))) este foarte gustoasa! stiu cum e cu dieta :))
Laura Nechita
4 februarie 2015 at 14:03Simo, e un pic de lucru la ea, dar merita! 🙂
Laura Nechita
4 februarie 2015 at 14:03Liana, buna soacra ai :)))
Oprisor Raluca
20 decembrie 2021 at 13:30Se poate înlocui untura din foi cu unt?Se păstrează cantitatea sau se pune mai mult/mai puțin unt?Mulțumesc
Laura Nechita
21 decembrie 2021 at 10:19Buna, Raluca! Sigur, se poate folosi unt, in aceeasi cantitate. Untura le fragezeste altfel. Chiar astazi fac si eu foile pentru aceasta prajitura. Spor sa ai, sa iti iasa grozav! Sarbatori cu bine!