Menu
Dulciuri / Prajituri

Eclere

Inca nu am cunoscut pe nimeni care sa nu fie fan eclere si sa nu le manance cu mare pofta! Yuuuum! Cum sa nu ne placa eclerele? Erau preferatele noastre in copilarie. Le gaseam la cofetarie si erau atat de bune, incat trebuia sa stam la coada ca sa cumparam. Noi am crescut, prajiturile de la cofetarie au devenit din ce in ce mai artificiale si mai fade, asa ca apelam tot la facutul in casa, in laboratorul propriu :)))

Vezi si reteta de Eclere cu crema de cappuccino

Se fac usor, se mananca usor :)))
Ingrediente putine, naturale (oua de tara, lapte proaspat) si obtinem niste eclere gustoase si savuroase!


Ingrediente Eclere:
  • pentru cojile de ecler (ies aproximativ 30 coji mari sau 50 coji mici)
  • 2 cani cu apa (lapte)
  • 100 gr unt
  • 2 cani cu faina alba
  • 1 praf sare
  • 1 lg zahar
  • 6-7 oua de gaina (eu am folosit oua de tara)
  • pentru crema:
  • 1 l lapte proaspat de vaca ( opriti intr-o cana 4-5 linguri lapte)
  • 6 galbenusuri
  • 5 linguri zahar brut (daca doriti mai dulce, suplimentati)
  • 4 linguri amidon porumb
  • 1 pastaie vanilie
  • 1 cub de unt (50 gr)
  • pentru glazura:
  • 300 gr ciocolata neagra
  • 1 lg rom
  • 3-4 linguri lapte
Mod de preparare Eclere:

Intr-un vas, punem la fiert apa cu sare. Adaugam untul si lasam sa fiarba un pic. Luam de pe foc si adaugam cu atentie toata faina si incepem sa amestecam energic ca sa se opareasca toata faina si sa se omogenizeze compozitia. Dam la rece (dar nu in frigider), amestecand din cand in cand ca sa se raceasca.aluatul.


Pornim cuptorul.
Spalam bine ouale, apoi le spargem si le punem intr-un castron. Preferabil sa spargeti intai fiecare ou intr-un vas mic, astfel ca daca nimeriti un ou vechi, sa nu le compromiteti si pe celelalte. Le batem cu un tel. Aducem vasul cu aluat si cu ajutorul mixerului cu palete pentru aluat, adaugam putin cate putin din ouale batute,  mixand bine dupa fiecare transa de ou. Vom obtine un aluat fin, cremos pe care il vom tranfera intr-un poche.

Pregatim o tava cu hartie de copt si formam bastonase dupa cum dorim. Eu am facut si bastonase lungi si forme pentru minieclere.


Le punem la copt,in cuptor, la foc iute (200 grade) si lasam cam 15 minute, apoi reducem putin temperatura (la 180 grade C) si le mai lasam in jur de 30 – 35 minute.Ele se vor umfla si se vor rumeni frumos. Le scoatem si le lasam la racit pe un gratar.


Intre timp, pregatim crema. Spalam si spargem ouale. Separam galbenusurile intr-o cratita. Adaugam zaharul si amidonul. Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele cu un cutit si le punem peste galbenusuri. Adaugam cateva linguri de lapte si amestecam cu un tel ca sa nu se faca vreun cocolos. Adaugam restul de lapte, pastaia taiata si punem la fiert, amestecand continuu cu telul. Nu uitati sa opriti cateva linguri de lapte.
Lasam la fiert pana incepe sa se lege si sa se ingroase. Mai lasam cateva minute, apoi luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste untul, apoi dam crema la rece.
In crema racita adaugam restul de lapte oprit si amestecam pana se omogenizeaza. O sa vedeti ce cremoasa si ce gust proaspat de lapte va avea crema.

Punem la topit ciocolata cu laptele. Amestecam cu o lingura ca sa se omogenizeze si adaugam romul.
Taiem cojile nu chiar de la jumatate, mai degraba taiem un capacel, astfel ca sa incapa multa crema in partea inferioara.
Umplem cojile, asezam capacelele deasupra si le asezam intr-o tava mare. Dupa ce le-am umplut pe toate, le glazuram cu ciocolata.


Le dam la rece. Se pot servi cand doriti, preferabil totusi sa le lasati cateva ore ca sa se contopeasca texturile si aromele.

 

4 Comments

  • Maria Udrea
    4 februarie 2015 at 18:47

    Daca n-as sti ca sunt deja istorie, maine te-as vizita cu intreaga familie devoratoare de eclere :))) Le adora, iar eu fac mai rarut, ca ma ispitesc altele sa le testez 😀
    Daca le vede Adi, precis ma pune sa ii fac in week-end, sper sa nu fie pe faza. :)))))

    Reply
  • Dohotariu-Avram Alina
    4 februarie 2015 at 21:14

    Ce coincidență frumoasă! Și eu am făcut eclere!

    Reply
  • Anca Rm
    5 februarie 2015 at 9:26

    Ce frumoase ti-au iesit , sunt foarte bune …ne plac tare mult la toti

    Reply
  • simonacallas
    8 februarie 2015 at 20:05

    Laura, zic si eu ca tine: cum sa nu ne placa eclerele? Eu de mic copil le-am adorat <3 🙂

    Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.