Menu
Dulciuri / Fursecuri/ Biscuiti

Reteta de ghinde

Reteta de ghinde este una speciala pentru mine, intrucat aceste fursecuri fragede si bune ma duc cu gandul la mama mea.

Ne facea mereu cand eram copii, am atatea amintiri dragi cu ea, iar astazi ma bucur ca pot sa le fac si eu copiilor mei.

Reteta in sine nu este foarte complexa, poate usor migaloasa treaba cu modelatul, dar la cat de bune si gustoase ies, merita sa le facem.

Mai multe retete de fursecuri

Ca si ingrediente, am folosit aluatul pe baza de unt, iar pentru glazura am facut siropul pe care il facea si mama. Amintiri dulci din copilarie!

Sunt convinsa ca le-ati mai intalnit, le-ati mancat, posibil sa le si fi incercat acasa, dar daca nu, atunci va recomand sincer sa le faceti.

 

Timp preparare: 30 min Nr. portii: 18 Complexitate: medie

Ingrediente Reteta de ghinde:

  • aluat:
  • 170 gr unt 80%
  • 100 gr zahar pudra
  • un praf sare
  • 350 – 370 gr faina de grau
  • 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
  • 1 ou de gaina
  • pasta vanilie
  • 2-3 lg lapte rece
  • Sirop de cacao:
  • 80 gr zahar
  • 80 ml apa
  • 2-3 lg cacao
  • 2-3 lg ulei de floarea soarelui
  • putin rom
  • In plus:
  • gem de caise/ visine/ zmeura (dupa gust)
  • nuca macinata
  • nuca de cocos

 Mod de preparare Reteta de ghinde:

Mai intai de prepara aluatul.

Untul moale, un praf de sare si zaharul pudra se spumeaza bine pana devine cremos. Se adauga pasta de vanilie si oul si se mixeaza pana se incorporeaza oul si compozitia devine omogena.

Faina se amesteca cu bicarbonatul si se adauga peste crema de unt. Se amesteca usor cu o spatula, apoi se adauga laptele rece. Din acest moment, se framanta cu mana pana se leaga compozitia si devine fina si omogena. Aluatul se infolieaza si se pune la frigider pentru o jumatate de ora.

Intre timp se prepara siropul de cacao.

Intr-un vas se pune zaharul, se adauga cacaua si se amesteca. Se adauga apa si se mixeaza usor cat sa se incorporeze ingredientele uscate. Se pune la fiert compozitia si se lasa cateva minute, pana incepe sa se ridice spuma. Se ia de pe foc si se lasa la temperat.

Modelarea fursecurilor

Aluatul rece se scoate pe o planseta infainata usor. Se taie in fasii groase, apoi se ruleaza fiecare sub forma de cordon din care se taie portii mici. Fiecare portie se ruleaza sub forma de bastonase bombate si subtiate la capete. (vezi poza) Se preseaza usor cu o furculita doar pana la jumatatea fursecului.

Se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt,. Se coc in cuptorul preincalzit la 170 grade C, timp de 8 – 9 minute. Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa la temperat in tava.

Dupa ce s-au copt toate fursecurile si s-au racit, se lipesc cate doua cu gem de caise, de visine (ce va place). Se scufunda pana la jumatate in siropul de cacao, lasand in afara marginea dungata, apoi se tavalesc imediat in nuca macinata sau nuca de cocos.

Sunt fragede, insa daca le lasati inchise intr-o cutie din plastic pana a doua zi, devin superbe! Se topesc in gura.

Sa va fie de folos!

                

 

2 Comments

  • Tiu Nicu Iulian
    6 martie 2024 at 10:53

    Multumesc frumos Laura! Pot spune ca deja imi lasa gura apa si m-a luat o pofta imensa de “ghinde” dar si de acei covrigi cu branza facuti de tine. Voi incerca sa si sper sa imi si reuseasca sa fac in weekend, te voi tine la curent :))), pana atunci o zi frumoasa!

    Reply
    • Laura Nechita
      6 martie 2024 at 12:38

      Multumesc mult pentru vizita si gandurile frumoase! Ghindutele sunt cu parfum de copilarie, iar covrigii … irezistibili :))) Spor la prajiturit si abia astept sa vad cum v-au iesit! Toate cele bune si o zi usoara!

      Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.