Menu
Aluaturi / Dulciuri

Cozonac cu nuca si cacao – Reteta casei

O bunatate acest Cozonac cu nuca si cacao – Reteta casei, cu umplutura multa, cu un aluat fin, pufos din care se pot face si alte bunatati.

De-a lungul timpului, am testat diverse retete pentru aluatul de cozonac. Gasesti mai multe retete aici.

Pana acum v-am tot aratat retete pentru aluat, acum a venit randul sa va arat cum iese un cozonac pe gustul meu. Cu multa umplutura de nuca, gust intens de cacao si coaja de portocale confiata. Pentru mine, este cel mai bun cozonac.

A iesit atat de pufos si fraged, nu stiu sa va spun cate zile se pastreaza pentru ca la noi, in doua zile maxim s-a mancat:)))

Voi ce reteta folositi pentru cozonacul de casa?

Timp preparare: 3 h Complexitate: ridicata Nr. portii: 2 tavi mari

Ingrediente Cozonac cu nuca si cacao – Reteta casei:

  • aluat:
  • 1,1 kg faina de grau pt cozonac
  • un praf sare
  • 30 gr drojdie proaspata (+1 lgta zahar)
  • 400-450 ml lapte
  • 120 gr unt
  • 7 galbenusuri
  • 250 gr zahar tos
  • coaja de lamaie
  • extract portocale
  • pasta vanilie
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • umplutura:
  • 500 gr miez de nuca (puteti folosi cat doriti)
  • 40 gr cacao neagra
  • 7 albusuri
  • 4 lg zahar
  • coaja de portocala confiata
  • 2 pliculete zahar cu rom (20 gr)
  • in plus:
  • 1 ou batut pentru uns
  • zahar pudra

Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao – Reteta casei:

Cerne faina intr-un bol, adauga un praf de sare intr-o margine.

Pune drojdia faramitata intr-un castronel, adauga o lgta de zahar si 30 ml lapte. Lasa asa pana se activeaza maiaua.

Intr-un ibric (cratita), pune laptele si zaharul la incalzit. Cand s-a infierbantat, ia de pe foc si adauga untul taiat cuburi. Pastreaza 1-2 cubulete deoparte. Amesteca pana se topeste untul si se tempereaza lichidul. Adauga coaja de lamaie, extract de portocale si pasta de vanilie, toate dupa gustul tau. Amesteca usor si lasa la temperat.

Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste galbenusuri si lasa-le asa 2-3 minute, apoi amesteca-le bine. Adauga cateva linguri din amestecul de lapte racit.

Fa un locas in mijlocul fainii, pune maiaua, galbenusurile, laptele cu unt topit si zahar. Incepe sa framanti pana se incheaga aluatul. Daca folosesti un robot, iti va fi mai usor. Lasa 10 minute asa, apoi framanta din nou pana cand aluatul devine fin, omogen. La final incorporeaza putin ulei si da-i forma de bila aluatului. Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit aproximativ 1,5 – 2 h.

Eu pun aluatul la dospit, in cuptorul inchis. Creste frumos si este in temperatura constanta.

Rumeneste usor miezul de nuca, apoi freaca-l intre maini sa elimini din cojile subtiri, apoi toaca dupa cum iti doresti. Mie imi place sa ramana mai mare nuca macinata. Pune-o intr-un castron si adauga cacaua, zaharul cu rom si amesteca bine sa se distribuie uniform.

Mixeaza spuma albusurile si un praf de sare. Cand capata consistenta, incorporeaza zaharul si mixeaza pana obtii o bezea lucioasa. Ia cu lingura din aceasta compozitie si incorporeaza in nuca macinata. Dupa ce s-a omogenizat, lasa umplutura deoparte. Adauga si coaja de portocala confiata daca iti place.

Dupa ce a crescut aluatul, scoate-l pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Imparte aluatul in 4 portii egale.

Intinde fiecare portie in strat subtire, sub forma de dreptunghi. Pune umplutura si intinde bine pe toata suprafata aluatului, apoi ruleaza strans si sigileaza marginile.

Procedeaza la fel si cu celelalte portii. Impleteste cate 2 rulouri si da-le forma de cozonac, apoi asaza-l in tava tapetata cu hartie de copt.

Acopera cozonacii cu un prosop curat si lasa la temperatura camerei inca o jumatate de ora. Dupa acest timp, unge cozonacii cu ou batut.

Coace cozonacul in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, timp de 40-50 de minute, in functie de cuptor. Dupa ce s-au copt (poti face proba cu scobitoarea), opreste focul si lasa-i in cuptor cu usa deschisa pentru 10 minute.

Scoate tavile din cuptor si lasa cozonacii putin la temperat, apoi transfera-i pe un gratar de bucataie. Daca vreim ii poti culca pe o parte. Acopera-i cu un prosop curat si lasa-i asa pana se racesc de tot.

Pudreaza-i cu zahar daca vrei.

Daca vrei sa tai din cozonac, iti recomand sa ai rabdare sa se raceasca de tot. Daca nu ai rabdare, poti sa rupi din ei, dar nu folosi cutitul.

Daca vrei, poti adauga rahat sau mai putina umplutura.

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.