Suntem in plina vara, si dincolo de senzatia de bucurie pe care o induce vremea calda, soarele si … perspectiva unei vacante la mare, profit de bogatia fructelor de sezon: caise, afine, prune, zmeura, pepene… ce mai, o explozie de culoare, gust si vitamine.
Pentru astazi, am pregatit niste clatite umplute cu caise. Am gasit niste caise coapte, bune, le-am tras un pic in unt si zahar, apoi le-am invaluit intr-un sos de caramel.
Caramelul dulce a alternat senzational cu gustul acrisor al caiselor, iar eu am pus alaturi si un mot de iaurt rece si cremos. Daca va plac caisele, va promit ca veti fi cuceriti de aceasta combinatie.
Clatitele…le-am facut rapid, la Panini Maker de la Breville Romania, cum altfel. Chiar imi place acest aparat si chiar face treaba, pe cuvantul meu de bloger culinar si de mama gospodina :))
Timp de preparare: 30 min
Nr. de portii: 8-10 clatite
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 2 oua de gaina
- 1 praf sare
- 1 plic zahar vanilat
- 800 ml lapte dulce de vaca
- o cana faina (in functie de faina pe care o folositi, e posibil sa intre un pic mai multa)
- pentru umplutura:
- 8 caise coapte
- 2 linguri zahar
- 30 gr unt
- pentru sos caramel:
- 100 gr zahar brut
- 100 ml smantana dulce
- 1 cub unt
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Conectam aparatul Panini Maker la o sursa de curent.
Intr-un castron, punem ouale, un praf de sare si zaharul pudra. Amestecam cu un tel para, apoi adaugam laptele, amestecand continuu pana il incorporam pe tot. Adaugam faina si amestecam pana obtinem un aluat fluid, omogen. Dam deoparte.
Deschidem capacul aparatului, si cu ajutorul unui polonic, turnam discuri din compozitie, apoi inchidem capacul si lasam aproximativ 15-20 secunde sa se coaca. De data aceasta, avand o compozitie mai fluida, se vor coace mai repede. Deschidem aparatul cu atentie si scoatem clatita pe un gratar sau o farfurie, cu ajutorul unei spatule din lemn.
Procedam la fel cu toata compozitia de clatite, apoi deconectam aparatul de la sursa de curent si il stergem cu o laveta umeda.
Spalam si desfacem caisele, apoi le feliem. Intr-o cratita, punem 2 linguri de zahar, untul, apoi punem pe foc la caramelizat. Camd incepe sa sfaraie, adaugam caisele si mai lasam pe foc cateva minute. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
In alta cratita, punem la caramelizat zaharul. Amestecam continuu si lasam focul mediu spre mic ca sa nu se arda zaharul. Cand s-a topit, adaugam smantana toata odata si amestecam. Atentie la aburi. Dupa ce s-a omogenizat compozitia, adaugam si cubul de unt. Amestecam si lasam cateva minute sa mai scada pe foc, apoi dam deoparte.
Pregatim un platou. Asezam cate o clatita si taiem un fasie de pe margine. Ne va folosi sa legam boccelutele de clatite. In mijlocul clatitei punem 2-3 linguri cu caise, apoi 2-3 linguri sos caramel si strangem clatita ca un cosulet, legam cu atentie cu “snur” si dam deoparte.
Le servim alaturi de un mot de iaurt rece, cremos sau chiar o cupa de inghetata.
Sunt mi-nu-na-te! Absolut mi-nu-na-te!
[/preparare]
No Comments