Turta dulce cu melasa este varianta pe care o pregatesc atunci cand vreau sa obtin o turta moale, cu gust intens si aromata.
Spre deosebire de varianta simpla, aceasta are in compozitie zahar ars, melasa si miere. Turta dulce cu melasa mi se pare cea mai gustoasa dintre toate variantele.
Mai multe retete de Turta dulce
Imi este tare drag cand pregatesc turta dulce impreuna cu copiii care sunt foarte incantati atat sa lucreze cu aluatul, cat sa si manance micii “Pepito”, cum ii numesc ei :)))
Asa ca, va indemn sa ii implicati si pe ei, chiar daca in final, glazura nu este perfect aplicata sau daca nu arata de revista. Amintirile pe care le strangeti impreuna sunt mai importante.
Daca aveti rabdare sa o lasati sa se fragezeasca, veti savura cea mai moale si aromata turta dulce.
Timp de preparare: 20 minute (+ timp la rece) Nr. portii: 60 Complexitate: ridicata
Ingrediente Turta dulce cu melasa:
- 200 gr zahar
- 100 gr miere de albine
- 3 lg melasa de zahar
- 200 gr unt
- 2 oua de gaina
- 600 – 650 gr faina 000
- 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
- un praf sare
- mix condimente macinate:
- 2 lg scortisoara
- 1/2 lgta cuisoare
- 1/2 lgta anason
- 1/2 lgta ghimbir
- 1/2 lgta piper negru
- pt glazurat:
- ciocolata alba
Mod de preparare Turta dulce cu melasa:
Intr-o cratita joasa, cu diametru de 25 cm, se pune la caramelizat zaharul. Trebuie supravegheata operatiunea aceasta pentru a obtine un caramel frumos, nu ars.
Odata caramelizat zaharul, se adauga mierea, se amesteca, apoi se adauga si melasa. In compozitia omogenizata, topita bine, se adauga untul si se amesteca pana cand acesta se topeste. Se ia de pe foc si se lasa la temperat 10 minute.
Se incorporeaza cele doua oua si se amesteca bine pana la omogenizare. Se adauga mixul de condimente si se amesteca sa se incorporeze bine.
Intr-un castron mare, se cerne faina (600 gr initial) si se adauga sare si bicarbonatul de sodiu. Se amesteca usor, apoi se toarna usor din compozitia lichida. Se amesteca usor cu o spatula, apoi se framanta cu mana. Aluatul rezultat trebuie sa fie lucios, dens, elastic si deloc lipicios.
Daca vi se pare prea moale, se mai adauga 50 gr faina. Aluatul va inghiti multa faina si chiar daca veti fi tentati sa adaugati si mai multa, nu trebuie. Va iesi perfect.
Aluatul se imparte in trei parti egale si se infoliaza, apoi se pune la rece pentru cateva ore. Eu am tinut pana a doua zi.
Se pregatesc 3 tavi cu hartie de copt.
Cuptorul se preincalzeste la 170 grade C.
Se scoate prima portie de aluat. Se intinde pe un blat infainat foarte putin, in strat egal, cu grosime de aproximativ 0,5 cm. Se decupeaza in formele dorite si se asaza turtele in tava, la distanta de 2 cm una de alta.
Se coc timp de 7-8 minute, in functie de cuptor. Cand sunt usor rumenite pe margini, se pot scoate. Chiar daca vi se par moi, sunt coapte. Se vor intari pe masura ce se vor raci.
Dupa ce se coc toate turtele, se lasa la temperat pe gratare de bucatarie, iar dupa ce s-au racit complet, se depoziteaza intr-o cutie de plastic, bine inchisa, pana a doua zi.
A doua zi, se decoreaza cu ciocolata alba sau cu glazura de zahar, dupa preferinte.
Sa va fie de folos!
No Comments