Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Prajitura cu gem si bezea cu nuca a avut ca punct de plecare prajitura Figaro sau Felii London pe care am facut-o si in trecut. Ca sa nu se supere “retetele originale”, am numit-o asa.

Este o prajitura foarte, foarte gustoasa, combinatia de aluat fraged, gem de caise si nuca fiind una dintre cele mai reusite.

Fata de reteta prajiturii Felii London, la aceasta am facut cateva modificari. Am redus cantitatea de zahar, cantitatea de unt si de faina. Am adaugat 2 albusuri la blat, astfel a iesit mai pufos si totusi fraged.

Imi place ca toata prajitura se coace odata, iar gustul ei este senzational. Copiii mei efectiv au mancat cu pofta, cerand si a doua portie, si a treia :)))

Sper sa va faca cu ochiul, este super gustoasa.

Timp preparare: 1 h Nr. portii: 40 Complexitate: medie Dimensiune tava: 25 x 35 cm

Ingrediente Prajitura cu gem si bezea cu nuca:

  • blat:
  • 150 gr unt moale 82%
  • un praf sare
  • 120 gr zahar
  • 2 oua intregi
  • 3 galbenusuri
  • coaja lamaie
  • 1/2 plic praf copt (4 gr)
  • 300 – 350 gr faina de grau (00)
  • in plus:
  • 1 borcan 400 gr gem de caise
  • bezea cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 200 gr zahar
  • 1 lg zeama lamaie
  • 200 gr nuca macinata grosier

Mod de preparare Prajitura cu gem si bezea cu nuca:

Intr-un vas, se pun untul moale, un praf sare, zaharul. Se mixeaza bine pana devine cremos, apoi se adauga cele doua oua si cele 3 galbenusuri. Se continua mixarea pana rezulta o compozitie omogena, cremoasa. Faina se cerne cu praful de copt si se adauga peste compozitia de unt si oua. Se incorporeaza, si se obtine un aluat fraged care se intinde in tava de copt. Ca sa va fie mai usor, puteti intinde aluatul intre doua foi de copt. Eu asa am facut. Nu am adaugat faina la intins.

Peste aluatul intins uniform, se intinde un strat generos de gem de caise. Eu am avut gem de casa si va recomand sa folositi la fel, este mult mai bun si mai aromat decat cel din comert.

Cele 5 albusuri se mixeaza spuma, se adauga zaharul treptat, mixand continuu. Se adauga putina zeama de lamaie si se mixeaza pana bezeaua capata consistenta si devine densa si lucioasa. Peste bezea, se adauga nuca macinata si, cu ajutorul unei spatule, se incorporeaza. In acest moment, va deveni mai fluida, sa nu va speriati, va fi perfecta.

Peste prajitura, se intinde in strat uniform bezeaua.

Prajitura se coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de aproximativ 35 – 40 minute, in functie de cuptor. Cand stratul de bezea deveni rumen si tare, este semn ca prajitura s-a copt si poate fi scoasa din cuptor.

Se portioneaza dupa ce s-a racit. (daca aveti rabdare si rezistati mirosului :)))

Este o prajitura ex-ce-len-ta!

Sa va fie de folos!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.