Cornulete fragede cu gem de prune si nuca sunt o incantare pentru papilele gustative si se mananca imediat. Seamana cu cornuletele tigareta, sunt lungi, subtiri si foarte fragede.
Ca de obicei, aluatul l-am facut pe baza de untura si unt. Untul il folosesc pentru aroma, iar untura pentru fragezime.
Cred ca atunci cand vine vorba de cornulete, putem spune ca sunt gustoase in orice combinatie si pare cel mai la indemana desert.
Vezi si alte retete de cornulete!
Pentru aceste cornulete, aluatul se intinde in strat foarte subtire si se pot umple cu gemul preferat sau combinatia care va place cel mai mult.
Sper sa va placa si voua!
Timp preparare: 15 min (plus 1 h timp racire) Nr. portii: 30 Complexitate: medie
Ingrediente Cornulete fragede cu gem de prune si nuca:
- aluat:
- 100 gr unt 82% (la temperatura camerei)
- 50 gr untura (curata, fara miros)
- un praf sare
- 60 gr zahar pudra
- 2 oua
- coaja de lamaie
- 400 gr faina de grau
- 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
- umplutura:
- 1 borcan gem prune (400 gr)
- 200 gr miez nuca
- rom (dupa gust)
- in plus:
- zahar pudra pentru tavalit
Mod de preparare Cornulete fragede cu gem de prune si nuca:
Se pregateste mai intai aluatul care va trebui sa stea la rece minim o ora.
Intr-un vas, se pun untul, untura, sarea si zaharul si se amesteca pana devine cremos. Se adauga coaja de lamaie.
Se incorporeaza fiecare ou, amestecand bine dupa fiecare. La final, se adauga faina si bicarbonatul.
Se amesteca mai intai cu o spatula, apoi se framanta cu mana pana rezulta un aluat dens, omogen si deloc lipicios. Se infoliaza si se pune la rece timp de o ora sau peste noapte.
In functie de tipul de unt, tipul de faina folosit, este posibil sa fie nevoie de +/- 50 gr faina. Asadar, trebuie sa adaptati in functie de compozitie, cat de moale este.
Intre timp, se pregateste umplutura.
Miezul de nuca se alege cu atentie maxima pentru a nu scapa vreo coaja. Se macina grosier si se amesteca impreuna cu gemul si putin rom.
In functie de cat de dens sau moale este gemul pe care il folositi, puteti adapta cantitatea de nuca.
Se scoate aluatul de la rece, se imparte in doua jumatati. Se lasa una pe bancul de lucru, cealalta trebuie tinuta la rece.
Aluatul se intinde pe un blat infainat usor, in strat foarte subtire, aproximativ 1-2 mm. Se taie in dreptunghiuri egale. La capatul fiecarui dreptunghi se pune umplutura. Eu am folosit un poche cu care am asezat umplutura. Se ruleaza strans fiecare cornulet si se asaza in tava de copt.
Dupa ce s-a terminat de modelat aluatul, tavile cu cornulete se pun in frigider pentru aproximativ 30 min.
Cornuletele se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de 8-10 minute, in functie de cuptor. Cand devin usor rumene, este semn ca sunt coapte si se pot scoate din cuptor.
Se lasa cateva minute la temperat, apoi se tavalesc prin zahar pudra.
Sa va fie de folos!
No Comments