Placinta cu branza, cu un aluat fraged, este cel mai la indemana desert pe care il poti face pentru intreaga familie.
Desi le prefer oricand pe cele sarate, mi s-a parut foarte gustoasa aceasta cu branza, in varianta dulce. Am adaugat coaja de portocala, vanilie si a iesit si aromata si super frageda.
Devine si mai buna a doua zi, asta daca aveti rabdare si mai ramane pana atunci :)))
Nu va impartasesc cele mai frumoase poze, dar va impartasesc reteta unei placinte super gustoase.
Aluatul pe baza de unt si smantana iese super fraged. Am folosit unt 65% pentru ca am adaugat smantana grasa, fermentata.
Asa ca, daca vi se face pofta de ceva dulce si bun, va recomand aceasta reteta de placinta cu branza.
Timp preparare: 20 min (+ 1 h la rece) Nr. portii: 35 Complexitate: medie Dim. tava: 25 x 35 cm
Ingrediente Placinta cu branza:
- aluat:
- 500 gr faina de grau
- 150 gr unt (eu am folosit unt cu 65%)
- 150 gr smantana grasa (32%)
- 2 oua de gaina
- un praf sare
- 100 gr zahar
- 1 lgta praf copt
- 1 lg otet de mere
- pasta vanilie
- coaja rasa portocala
- umplutura:
- 600 gr branza de vaci (grasa)
- 3 oua de gaina
- 150 gr zahar (daca vreti mai dulce, puteti suplimenta)
- 1 lg amidon
- coaja rasa portocala
- pasta vanilie
Mod de preparare Placinta cu branza:
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas, se pun untul, smantana, zaharul, cele doua oua, coaja rasa de portocala, pasta de vanilie, o lg otet si un praf de sare. Se amesteca pana se obtine o compozitie cremoasa.
Faina si praful de copt se cern impreuna si se adauga peste compozitia de unt. Se framanta pana se obtine un aluat elastic, dens si fin. Nu trebuie framantat excesiv, ne dorim sa ramana fraged aluatul.
Daca vi se pare ca mai e nevoie de faina, nu mai trebuie adaugat!
Aluatul se imparte in doua jumatati, se infolieaza si se pune la frigider minim o ora.
Umplutura se prepara foarte usor.
Daca aveti o branza foarte uscata, este posibil sa fie nevoie de 1 ou in plus pentru a iesi mai cremoasa.
Intr-un castron se pun branza, zaharul, coaja de portocala, o lg amidon (presarata peste branza), vanilia si cele 3 oua. Se amesteca energic pana la omogenizare. Daca vi se pare ca doriti sa fie mai dulce, puteti adauga zahar. Pentru mine a fost suficient. Oricum, puteti pudra prajitura cand va fi servita.
Aluatul se scoate de la rece (prima portie). Se intinde in strat subtire, uniform si se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt.
Peste aluat, se intinde compozitia de branza, se niveleaza frumos. Peste branza se asaza cel de-al doilea strat de aluat si se preseaza usor ca sa adere.
Placinta se pune la rece 20 – 30 minute, apoi se coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de aproximativ 30-35 min, in functie de cuptor.
Dupa coacere, se scoate si se lasa la temperat in tava. Se taie doar dupa ce s-a racit.
Este o placinta foarte frageda si aromata.
Sa va fie de folos!
No Comments