Menu
Aluaturi / Dulciuri

Reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac

Iată că astăzi am reușit să scriu reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac.

Nu sunt o expertă în aluaturi, însă de-a lungul timpului, pregătind multe rețete cu aluat de casă, am învățat sau am descoperit să îl simt și să îl cunosc.

Așadar, de ceva timp, eu adaug puțină smântână în aluatul de cozonac, cornuri, iar coacerea o prefer cu ventilație. Puteți opta pentru un vas cu apă fierbinte sub tava în care coaceți aluatul respectiv.

Sa va fie de folos reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac!

Paște luminat și sărbători cu bine tuturor!

 

Timp de preparare: 2 h Nr. portii: 2 Diametru tavi: 18-20 cm.

Ingrediente Reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac:

  • 550 gr făină albă de grâu
  • un praf de sare
  • 15 – 20 gr drojdie proaspătă
  • 1 lgta zahăr brut
  • 200 ml lapte călduț
  • 200 gr smântână grasă
  • 3 ouă de găină
  • 80 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • umplutura:
  • 500 gr brânză dulce de vaci
  • 100 gr zahăr brut
  • 2 ouă
  • 100 gr mascarpone
  • coajă de lămâie netratată
  • 50 ml ulei

Mod de preparare Reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac:

 Ingredientele se păstrează o oră la temperatura camerei, mai puțin drojdia.
Făina se cerne într-un castron mai mare. Se adaugă un praf de sare.
Într-un castronel, se fărâmițează drojdia proaspătă. Se adaugă o linguriță cu zahăr și puțină apă călduță. Se lasă să se activeze.
Separat, se pune la încălzit laptele, se adaugă zahărul brut, untul și se amestecă ușor până se topesc. Se dă deoparte.
În mijlocul făinii, se face un locaș, se adaugă drojdia, se amestecă ușor, se adaugă laptele călduț, ouăle, smântâna și se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna, adaugand uleiul, până se omogenizează și se obține un aluat dens, elastic. Se acoperă cu un ștergar curat, apoi se lasă într-un loc călduț.
Separat, într-un vas, se fărâmițează brânza de vaci. Se adaugă mascarpone și zahărul. Se amestecă energic până la omogenizare, apoi se adaugă ouăle și coaja de lămâie rasă. Se amestecă și se lasă la rece.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C.

Se pregătesc două forme de copt rotunde, cu diametrul de 18-20 cm.

Pe blatul înfăinat, se răstoarnă aluatul și se frământă ușor să iasă aerul.
Se împarte în două jumătăți. Fiecare porție de aluat se împarte în alte două jumătăți. Eu am preferat să le pregătesc în două moduri, una cu umplutura pe mijloc, cealaltă cu compoziția de brânză în interiorul aluatului.
Se întinde o parte sub formă de disc, se așază în forma de copt, se înalță aluat și pe pereții tăvii. Se toarnă jumătate din compoziția de brânză, se nivelează frumos.
Din cealaltă porție de aluat, se formează 3 șnururi lungi și subțiri care se împletesc frumos. Acest cordon se așază de jur împrejurul compoziției de brânză.

Din cealaltă jumătate de aluat, se porționează în alte jumătăți. Se întind în strat egal, în formă dreptunghiulară. Se întinde din compoziția de brânză (păstrând și pentru celălalt), se rulează.
Se procedează la fel și cu cealaltă jumătate, se întinde compoziție de brânză, se rulează. Cele două aluaturi se împletesc, se răsucesc și se așază în cealaltă formă de copt.
Ambele tăvi se mai lsa 10 minute acoperite cu un ștergar curat, apoi se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, funcția coacere sus si jos, cu ventilație, timp de 40-50 minute.
Se scot, se lasă la temperat, apoi se scot din forme și se pudrează cu zahăr vanilat.
Sper să vă fie de folos această rețetă de pască cu brânză și aluat de cozonac.

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.