Menu
Dulciuri / Prajituri

Reteta de prajitura ecler

Daca sunteti in cautarea unui desert bun pentru weekend, astăzi vă impartasesc o reteta de prajitura ecler. Cine nu a gustat vreodată un ecler și nu știe cât de bun este! Poate va e de folos si reteta de mini eclere!

Straturi de aluat fraged, cremă din belșug și glazură fină de ciocolată!

O prăjitură de vis!

 

Timp de preparare: 1 h 30 min Nr. portii: 20

Ingrediente:

  •  aluat:
  • 2 căni cu apă
  • 1 praf sare
  • 2 căni cu făină albă de grâu
  • 100 gr unt
  • 1 lg zahăr pudră
  • 8 ouă de găină (poate chiar 10)
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • cremă:
  • 8 gălbenușuri
  • 6 lg amidon alimentar
  • 1,6 l lapte
  • 8 lg zahăr alb
  • păstaie vanilie
  • 150 gr unt nesărat (de calitate)
  • glazură:
  • 200 gr ciocolată neagră
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 300 ml smântână lichidă

Mod de preparare:

 Asa se pregateste reteta de prajitura ecler.
Se pune pe foc o cratiță. Se adaugă 2 căni cu apă, o lingură zahăr pudră, untul. Se amestecă până se topește untul și începe să fiarbă lichidul. Se dă focul la mic, se adaugă făina toată odată, se omogenizează rapid cu o spatulă din lemn. Se ia de pe foc și se lasă la temperat.
*Nu adăugați ouăle în compoziție până nu s-a răcit aluatul opărit.
Separat, spargeți și puneți ouăle într-un vas. Amestecați energic până la omogenizare. Puneți la îndemână încă 2 ouă, în caz că mai cere compoziția. Cu cat mai multe oua, cu atat mai pufoase cojile.
După ce s-a răcit aluatul opărit, se transferă în vasul robotului. (puteți folosi mixerul cu palete penteu aluat dacă nu aveți robot). Se pornește mixarea, adăugând câte puțin din compoziția de ouă bătute. Când aluatul devine spumos și omogen, adăugați în fir subțire uleiul. Va catifela textura aluatului, veti vedea.
Porniți cuptorul la 200 grade C. Pregătiți o tavă întinsă, cu hârtie de copt. Transferați aluatul într-un poche. Turnați aluatul pe hârtia de copt, formând eclere.
Se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la 200 grade C, timp de 10-15 minute, apoi se reduce temperatura la 170 grade C, se continuă coacerea încă 40 minute.
* Nu deschideți ușa cuptorului cat timp stau la copt.
După ce s-au copt, se scot și se lasă la temperat. Dacă vreți să formați eclere individuale, le lăsați să se răcească de tot, apoi le depozitați într-o pungă din plastic până a doua zi.
Dacă vreți să pregătiți sub formă de prăjitură, cum am făcut eu, așezați cojile una peste altă, le presati și le ambalați în folie de plastic până a doua zi.
Separat, într-o cratiță mai mare, amestecați 8 gălbenușuri cu 8 lg de zahăr, 1 cană cu lapte, semințele de la păstaia de vanilie. Adăugați amidonul și omogenizați. Adăugați restul de lapte și amestecați, apoi transferați compoziția pe foc. Dacă doriți, puteți înfierbânta înainte laptele, eu prefer să îl folosesc rece.
Se amestecă continuu, timp de 25-30 minute, până capătă consistență crema și devine vâscoasă. Se ia de pe foc, se lasă puțin la temperat, apoi se adaugă untul. Se omogenizează pentru ultima oară, se lasă la temperat. După ce s-a răcit, se acoperă cu folie alimentară și se pune la rece.Pentru glazura de ciocolată, se pregătește o baie de aburi, se încălzește smântâna, se adaugă ambele tipuri de ciocolată, se lasă până se topește și se omogenizează totul. Se ia de pe foc și se lasă la temperat. Se folosește caldă.Se poate folosi o tavă cu pereți înalți. Se așază un strat de coji de eclere (se pot tăia în două straturi), se pune un strat generos de cremă, iar coji de eclere, iar cremă și se încheie cu un strat de coji. Se glazurează cu ciocolată caldă și se ornează după gust.

Se servește cu mare poftă! Este o nebunie de prăjitură!
Să vă fie de folos!

 

 

 

   

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.