Menu
Aluaturi

Covrigi de casa – Reteta simpla de post

Astazi va poftesc la Covrigi de casa – Reteta simpla de post, atat de usor de facut si din cateva ingrediente la indemana. Nu neaparat ca sunt de post, dar sunt atat de gustosi, cu o coaja crocanta si miez pufos. I-am facut de 3 ori pana acum si cu siguranta ii voi face constant. Baietii mei au spus ca sunt super. :)))

Aluatul se face simplu, foarte simplu, din faina, drojdie si apa, apoi covrigii sunt opariti in apa bicarbonatata clocotita si copti pana devin rumeni si crocanti.

Daca va plac covrigii de casa, gasiti aici mai multe retete.

Reteta am preluat-o de pe Bucataras si asa ma bucur ca am incercat-o, mai ales ca imi plac aluaturile oparite.

Asa ca daca v-am facut pofta si vreti sa rontaiti ceva bun, potrivit si pentru zilele de post, incercati acesti covrigi de casa.

Va invit sa cititi reteta!

  

Timp preparare: 1,5 h Nr. portii: 6 Complexitate: medie

Ingrediente Covrigi de casa – Reteta simpla de post

  • aluat:
  • 500 gr faina de grau 00
  • 1/2 lgta sare
  • 15- 18 gr drojdie proaspata
  • 230 – 250 ml apa calduta (in functie de tipul fainii)
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • in plus: 
  • 1 l apa + 1 lg plina cu bicarbonat de sodiu
  • seminte de mac (sau la alegere)
  • fulgi de sare

Mod de preparare Covrigi de casa – Reteta simpla de post:

Faramiteaza drojdia intr-un bol mic, adauga o lingurita de zahar si 30-40 ml apa calduta. Lasa deoparte pana se activeaza maiaua.

Separat, in alt bol, cerne faina, adauga sarea intr-o margine. Fa un locas in mijlocul fainii si pune drojdia, apoi toarne usor apa calduta. Framanta bine pana ce aluatul se aduna intr-o bila. Nu trebuie sa fie moale, ci putin mai ferm ca sa poti modela usor covrigii. In functie de tipul fainii, ajusteaza cantitatea de apa. Spre final, incorporeaza 2 lg de ulei. Cand obtii un aluat ferm, omogen si fin, opreste framantarea si acopera bolul cu un prosop curat. Lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Datorita faptului ca e drojdie putina, e posibil sa dureze ceva mai mult dospirea.

Dupa ce a crescut frumos, scoate aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si imparte-l in 6 parti egale. Daca vrei, le poti cantari.

Modeleaza fiecare bucata sub forma de snur subtire, apoi rasuceste-l si da-i forma de covrig. Asaza-l in tava tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel cu celelalte portii.

Cat timp stau covrigii la crescut, la temperatura camerei, pregateste solutia de apa cu bicarbonat.

Pune la fiert apa intr-o cratita mai adanca. In momentul in care incepe sa fiarba apa, adauga bicarbonatul de sodiu.

Ia cu atentie fiecare covrig si scufunda-l cateva secunde in solutia fierbinte ca sa il oparesti, apoi, cu ajutorul unei spumiere, asaza-l la loc, in tava. Procedeaza la fel si cu ceilalti covrigi. Presara fulgi de sare si seminte de mac peste ei. Daca nu iti plac, poti presa alte seminte sau ii poti lasa simpli.

Coace covrigii in cuptorul preincalzit, la 190 de grade C, pentru 20-25 de minute sau pana se rumenesc frumos.

Dupa ce s-au copt, scoate tava din cuptor si lasa-i putin la temperat. Acopera-i cu un prosop de bucatarie. Dupa vreo 10 minute, transfera-i pe un gratar de bucatarie.

Ii poti savura asa simpli sau dupa bunul plac. Eu am savurat cu ayran.

Sunt super buni, crocanti si pufosi si de post.

Sa va fie de folos!

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.