Menu
Aluaturi / Aperitive

Covrigei fragezi cu telemea

Cand eram copii, mama ne pregatea mereu acesti Covrigei fragezi cu telemea si imi amintesc ca se mancau aproape in aceeasi zi. Micuti, fragezi si sarati, ne cucereau cu gustul lor, alaturi de saratelele cu chimen, coapte pe foc la presa veche. Ce incantare si cat de bune erau toate cate pregatea mama.

Cand am gasit reteta de covrigei de pe bucataras, mi-am zis ca e timpul sa fac si eu. Mi-am cumparat un decupator de covrigei si am facut. Cand vine vorba de saraturi, renunt la orice dulce :))) Fragezi, crocanti, sarati… o bunatate! Au iesit aproape 2 tavi, dar va spun sincer, nu ajung, mai ales daca aveti pofticiosi in familie.

Am folosit o telemea de oaie, maturata, sarata tare si buna, iar pentru aluat am folosit si untura.

O reteta pe care v-o recomand cu toata inima!

Timp preparare: 20 min Nr. portii: 40 Complexitate: medie

Ingrediente Covrigei fragezi cu telemea:

  • aluat:
  • 100 gr unt
  • 100 gr untura rece
  • 300 gr faina de grau
  • 1 galbenus + 1 lg apa rece
  • 250 gr telemea de oaie, maturata (foarte sarata)
  • un praf sare
  • In plus:
  • 1 ou pentru uns
  • seminte susan
  • fulgi sare

Mod de preparare Covrigei fragezi cu telemea:

Intr-un bol, pune untul taiat cuburi, untura rece, sare si faina. (Adauga sare in functie de cat de sarata este telemeaua si de cat de sarat iti place). Framanta cu mana pana devine nisipos aluatul. Amesteca galbenusul cu o lingura de apa rece si adauga peste aluat. Framanta bine, apoi adauga telemeaua rasa. Framanta din nou pana se omogenizeaza aluatul. Pune-l in folie alimentara, la frigider, pentru o jumatate de ora.

Dupa acest timp, scoate aluatul pe un blat usor infainat. Imparte-l in doua jumatati. Intinde fiecare parte in strat egal, gros de aproximativ 1 cm si decupeaza covrigei. Asaza-i in tava tapetata cu hartie de copt.

Procedeaza la fel pana termini tot aluatul.

Bate spuma un ou si unge covrigeii, apoi presara seminte de susan (sau ce iti place tie) si presara cativa fulgi de sare.

Coace covrigeii in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de 10-12 minute, pana se rumenesc frumos.

Dupa ce s-au copt, scoate tava si lasa-i la racit, fiind foarte fragezi. Dupa ce s-au racit de tot, pune-i pe un gratar de bucatarie si savureaza cativa cu mare pofta. Sunt grozavi!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.