Prajitura cu foi, crema de gris si gem de caise sau Albinita este una dintre cele mai fragede si mai bune prajituri de casa.
Facea si mama mea cand eram copil, am crescut cu atatea amintiri dulci, iar acum le depan in bucataria mea. Foile cu miere au un gust tare bun, iar gemul de caise da prajiturii un zvac dulce-acrisor si racoritor.
Mai multe retete de prajituri cu foi
Foile mele nu au iesit caramizii la culoare, poate din cauza ca nu am folosit miere zaharisita, dar au iesit tare fragede.
Treaba merge destul de repede, ca inspiratie am folosit reteta Cristinei (careia ii multumesc) de pe bucataras.
Timp preparare: 1 h Nr. portii: 40 Complexitate: medie Dimensiune foi: 22 x 32 cm
Ingrediente Prajitura cu foi, crema de gris si gem de caise:
- foi:
- 1 ou de gaina
- 120 gr zahar
- 60 gr unt
- 3 lg cu miere
- 3 lg lapte
- 1 lgta bicarbonat de sodiu
- 480 – 500 gr faina de grau
- un praf de sare
- crema:
- 800 ml lapte
- 180 gr gris
- 220 gr zahar
- 200 gr unt 85%
- coaja de lamaie
- extract de portocale
- pasta vanilie
- in plus:
- 350-400 gr gem de caise
- fulgi de nuca de cocos
Mod de preparare Prajitura cu foi, crema de gris si gem de caise:
Intr-un vas, pune zaharul, laptele, mierea, untul. Pune compozitia pe foc, amestecand continuu pana se topesc ingredientele. Lasa putin la racit.
Separat, intr-un bol spumeaza oul si un praf de sare. Adauga compozitia calduta si incorporeaza. Amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu si pune-le in compozitia cu ou. Amesteca usor cu o spatula, apoi framanta cu mana pana obtii un aluat dens si omogen. Imparte aluatul in 4 parti egale.
Intinde fiecare foaie pe hartie de copt, in strat subtire si egal, cu dimensiunea de aproximativ 22 x 32 cm. Inteapa aluatul cu o furculita.
Procedeaza la fel cu celelalte portii.
Coace fiecare foaie in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru 6-7 minute sau pana se rumenesc usor pe margini. Scoate apoi si lasa la racit.
Pregateste crema de gris.
Intr-un vas, pune grisul, zaharul, coaja de lamaie. Adauga laptele, amestecand continuu. Transfera compozitia pe foc si lasa la fiert, la foc mic, pana se leaga grisul. Eu las la fiert cam 15-20 minute, pana scade bine lichidul. Incorporeaza apoi extractul de portocale, pasta de vanilie si untul taiat cuburi, amestecand energic.
Tapeteaza cu hartie de copt o tava. Asaza prima foaie, intinde jumatate din crema sau cat sa obtii un strat egal, apoi asaza alta foaie, presand usor. Intinde gemul de caise in strat egal, apoi asaza a treia foaie. Toarna 3/4 din crema ramasa si niveleaza. Asaza ultima foaie, presand usor si intinde deasupra restul de crema. Presara fulgi de nuca de cocos daca iti plac.
Acopera prajitura cu o hartie de copt si asaza un tocator de lemn ca sa stea presata. Pune prajitura la rece pana a doua zi.
Este foarte frageda, dulce-acrisoara si gustoasa.
Sa va fie de folos!
No Comments